На трапезата ни трябва да се върнат българските сортове и

...
На трапезата ни трябва да се върнат българските сортове и
Коментари Харесай

Момчил Неков: Трябва да върнем на трапезата българския вкус, българските сортове

На трапезата ни би трябвало да се върнат българските сортове и българският усет , съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на семинар за новите агроекологични ограничения, проведен от Министерството на земеделието и Селскостопанската академия в Пловдив.

" Потребителите търсят българския усет, само че сортовете са от други страни . В Стратегическия проект към този момент са обезпечени средства по интервенцията за поощряване на български сортове, които да са и устойчиви към климатичните условия. " - уточни заместник-министърът.

Той добави, че задачата е да се възвърне търсенето на родни артикули от български сортове и посадъчен материал, като целият развой да е диктуван от желанието на потребителите.

" Целият развой ще бъде подкрепят в Стратегическия проект, като посредством тази агроекологична намеса желаеме да върнем усета на обичайните артикули на трапезата. " - означи Неков.

Той разяснява, че ще се подкрепят и организации на производителите , като една от изгодите ще бъде изсветляване на бранша, защото поддръжката за тези организации ще се пресмята като % от оборота.

" Водим диалози, тъй като Изпълнитената организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) би трябвало да сертифицира тези сортове и те да бъдат създадени и засадени с поддръжка по тази агроекологична мярка. " - разясни Момчил Неков.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов уточни, че по този начин се реализира връзката сред науката и бизнеса.
 Екологичен потенциал утвърди най-голямата промяна на агросубсидиите от десетилетия насам
Екологичен потенциал утвърди най-голямата промяна на агросубсидиите от десетилетия насам

Тя ще насочи средства към дребните стопанства и устойчивите производства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР