На този фон 1/3 от българите живеят около линията на

...
На този фон 1/3 от българите живеят около линията на
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Инфлацията у нас достига притеснителни нива

На този декор 1/3 от българите живеят към линията на беднотия

Притеснителни равнища доближава обстановката с растящата инфлация у нас, съобщи в ефира на някогашният длъжностен министър по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. Според него държавното управление би трябвало да компенсира допустимо най-бързо уязвимите групи. На този декор 1/3 от българите живеят към линията на беднотия.

Галина е майка на три деца. Има дребен фамилен бизнес, само че мъчно се оправя с високите цени.

"Има инфлация. Високи са цените. Всеки недоволства ", разяснява тя.

Затруднени се оказват 1/3 от българите или малко над милион и половина. От КНСБ упорстват да има промени в размера на работната заплата.

"КНСБ упорства минималната работна заплата да стане 760 лева и това се дължи най-много на голямата инфлация, където главните хранителни артикули са се нараснали фрапантно ", съобщи регионалният координатор на КНСБ Ивалина Янкова.

Като ответен удар на ценовата рецесия държавното управление обмисля да понижи и даже отстрани налог ставката за съществени храни. Според някогашния длъжностен министър по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, това е положително решение, само че резултатът няма да бъде мълниеносен.

"Не може да чакаме, че това ще докара незабавно до някакво понижаване на цените, само че най-малко ще понижи натиска да продължат да се усилват ", разяснява той.

По данни на Националния статистически институт инфлация за март по отношение на същия интервал за миналата година е надвишила 12%.

"Действително обстановката е много притеснителна. Огромните проучвателен отдели не съумяха да предвиждат толкоз високи равнища. Още през предходната година чакахме, че равнищата на инфлация ще бъдат високи тази година ", разясни Пеканов.

Според Асоциацията на дейните потребителите инфлацията даже може да бъде в по-големи размери.

"Има голямо значение портфейлът, които човек включва в своите разноски. Така че доста е мъчно да се даде някаква обща оценка. Ясно е, че инфлацията е висока - всеки човек го усеща по друг метод ", изясни Богомил Николов от асоциация "Активни консуматори ".

Експертите оферират събаряне на акциза на горивата, тъй като тяхното повишаване въздейства мощно на останалите цени и браншове.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР