На този етап се справяме много добре с пандемията, увери

...
На този етап се справяме много добре с пандемията, увери
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Изобщо не се коментира да има пълно затваряне, справяме се много добре с пандемията

 На този стадий се оправяме доста добре с пандемията, увери по БНТ председателят на Националния действен щаб генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

" Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се пресмята въз основата на приблизително заболяемост на 100 000 население, даже е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега междинното е към 150-160 души, даже към днешния ден е 125 на 100 000 души ", посочи ген. Мутафчийски.

Ситуацията в цялата страна е много по-лека спрямо декември. Във ВМА имаме 35% претовареност на леглата за коронавирус заболели, сподели още ген. Мутафчийски.

" До април ще имаме опция да имунизираме повече от 100 000 индивида. Има едно само че. Ако е одобрена имунизацията на " Астра Зенека ". Първата пратка от тази ваксина би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е обстановката с " Пфайзер ", където са най-малко 60 хиляди дози доникъде на февруари. " Модерна " почти ще върви в този път, макар че началото е още страхливо. Знаете, 2400 дози, идната пратка ще бъде към 4000 дози, само че по-късно към този момент стават десетки хиляди дозите ", изясни ген. Мутафчийски.

Така че доста бързо ще бъде прескочен първият стадий на имунизирането, в който е закрепено, че той е за здравни служащи и ще се премине към другите стадии на имунизиране, означи шефът на Националния щаб.

Няма никакъв индивидуален детайл за броя ваксини, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са избрани със непоколебим правилник, който се знае. Нашата квота е 1.55%, посочи той.

Ген. Мутафчийски счита, че доверието към имунизациите против новия ковид нараства.

На въпрос по какъв начин вижда себе си, откакто отмине пандемията, той отговори: " Само като доктор. Политическо бъдеще - никога, това не е моето поле ".

“Отказах номинацията “Мъж на годината " тъкмо по тази причина, че съм доктор. Лекарският труд е групов, той не може да бъде в едно лице. Дори бях отчаян, в “Лекар на годината " трябваше да бъде един сборен облик на медиците, които се бореха с епидемията ", сподели още ген. Мутафчийски.

Мутафчийски изясни, че без значение, че децата не боледуват от COVID-19, те са заразоносители. Ген. Венцислав Мутафчийски разкри, че изобщо у нас не се разяснява да има цялостно затваряне, тъй като частичното затваряне на възпитаници, молове, заведения за хранене и нощни заведения е посочило триумф.

Шефът на ВМА подсети, че след 13 май и края на изключителното състояние цялата отговорност е на министъра на опазването на здравето, а НОЩ е единствено съвещателен орган.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР