На този етап паспортът за ваксиниране да бъде медицински документ,

...
На този етап паспортът за ваксиниране да бъде медицински документ,
Коментари Харесай

Евролидерите: Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не такъв за пътуване

На този стадий паспортът за имунизиране да бъде медицински документ, а не подобен за пътешестване. За това приканиха част от европейските водачи по време на завършилата вчера  видеоконференция, отдадена на ограниченията против пандемията от COVID-19, съобщи.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че ще се реши на по-късен стадий дали паспортът за имунизиране може да бъде използван и за други цели.

По време на срещата българският министър председател Бойко Борисов съобщи, че страната ни е подготвена с цифров паспорт и документ за имунизация.

" Ние като страна сме подготвени и с цифров паспорт, документ за имунизация, само че аз мисля, че това доста мъчно ще стане, тъй като във връзка с единния пазар имаме свободно придвижване на хора. Да, всяка страна членка несъмнено ще приложи някакви механизми за допускане на други жители в своята страна, само че все още към момента не мисля, че ще се вземе такова решение. ", сподели Борисов.

По отношение на границите, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни, че те би трябвало да останат отворени, само че добави, че пътуванията би трябвало да бъдат единствено с основателна цел, без значение дали са в границите на Европейски Съюз или до други европейски страни. В идващите дни Европейска комисия ще предложи ограничения за границите, тъй че да се избегне безцелното им затваряне, разясни тя.

Европейска комисия също по този начин предложи въвеждането на четвърта категория в класифицирането на епидемиологичната конюнктура в страните посредством въвеждането на " тъмночервени зони " с изключително мощно разпространяване на Коронавирус -19 на картите за следене на болестта.

Фон дер Лайен  стимулира предлагането с обстоятелството, че с цел да останат вътрешните граници отворени и да действа общият пазар при усложнената обстановка с разновидностите на вируса и повишаването на броя на инфектираните, са нужни целенасочени ограничения за сигурност.

По думите и от хората, които идват от " тъмночервени зони ", ще може да се изисква да си създадат тест преди тръгване, както и да бъдат сложени под карантина при идването им.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР