На този етап няма български граждани, които да са изявили

...
На този етап няма български граждани, които да са изявили
Коментари Харесай

Теодора Генчовска: Няма желаещи българи да бъдат евакуирани от Украйна

На този стадий няма български жители, които да са изявили предпочитание да бъдат евакуирани от Украйна поради ескалацията на напрежение с Русия. Това сподели външната министърка Теодора Генчовска пред депутатите.

От " Възраждане " подсетиха, че единствено в Крим има 2500 наши сънародници и прибавиха, че към този момент е станало ясно, че Външно няма контакт с българите от Донбас и Таврия.

" Освен посолството на България в Киев, и Генералното консулство в Украйна е по отношение на българските жители ", отговори Генчовска и добави, че всички те са питани дали желаят да бъдат евакуирани.

" Плановете за евакуация бяха изпратени през вчерашния ден в Украйна ", разкри още външната министърка.

Тя повтори и обяснението, което даде на Движение за права и свободи, че при проблем с опцията на гражданската авиация да прибере българите от Украйна при пораждане на спор, то това ще бъде осъществено благодарение на Военно-въздушните ни сили. Разговори по въпроса Генчовска към този момент води с военния министър Стефан Янев. " На този стадий няма искащи ", удостовери тя във връзка възможна евакуация на българи.

Генчовска бе запитана от предшественичката си на поста Екатерина Захариева от ГЕРБ за какво след изявлението на съветския външен министър по наш адрес не е била незабавно извикана съветската посланичка.

" Изказването на външния министър на Русия е вследствие на негова двустранна среща. Считаме на този стадий, че не беше удачно да бъде викана посланичката на Руската федерация, на фона на подхванатите съюзни дейности ", съобщи Генчовска.

Външната министърка разяснява и извършената нощес среща на така наречената Нормандска четворка.

" Това е още един детайл от равнището на политически полемики, още не съм осведомена с резултатите от нея, само че Германия и Франция играят много уравновесена позиция в блян към деескалация на напрежението ", разяснява Теодора Генчовска.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР