На този етап не се предвиждат сливания на общински болници

...
На този етап не се предвиждат сливания на общински болници
Коментари Харесай

Дончо Барбалов: Няма да има други сливания на общински болници в София

На този стадий не се плануват сливания на общински лечебни заведения в София. Това увери в предаването " 12+3 " заместник-кметът по опазване на здравето и финанси Дончо Барбалов. След сливането на Втора градска болница с белодробна такава и сливането на две ДКЦ, които са били в една постройка, в идващия обозрим интервал не се възнамеряват сливания на лечебни заведения, посочи заместник-кметът. 

За първа година общинските лечебни заведения и ДКЦ-тата регистрират позитивен финансов резултат за първите седем месеца на годината. В София работят 13 лечебни заведения и 21 диагностично-консултативни центрове. Една трета до към 40% от здравните услуги в града се дават от общински здравни заведения, означи Барбалов. През последните две години 3 милиона лв. от общинския бюджет са били отделени за закупуване на инсталация, а тазгодишният бюджет е рекорден – 5 милиона лв.. 

Дончо Барбалов разясни, че положителните резултати на лечебните заведения се дължат на програмното бюджетиране:

" При сходно бюджетиране всяка година се слагат избрани задания и се следи тяхното осъществяване, с цел да се види парите, които се дават, до какви съответни резултати водят. Втора година го вършим и е много сполучливо, тъй като доста добре се вижда като даваш пари - какво получаваш отсреща. "  

Относно задълженията на лечебните заведения, които се трансформират в продължителен проблем за доста лечебни заведения в страната и столичния модел за справяне с тях Дончо Барбалов уточни:

" Това, което ние вършим, е да работим с управленията на лечебните заведения и на другите лечебни заведения, на първо място за да избегнем натрупването на отговорности. Към това сме изключително сериозни - да забележим, че на ежедневна база, ежемесечна, той не натрупва нови отговорности, след което започваме съответна работа с всяко лечебно заведение да им помогнем за намаляването. Това може да стане по няколко метода. От една страна се опитваме да увеличим медицинските услуги, които се оферират, с цел да може повече пари да постъпват в лечебното заведение, закупуваме нова инсталация, също с цел да му  увеличим приходите. Имаме няколко случая, където общината е дала заемообразно средства за покриване на остарели отговорности, само че това става при изискване, че новото управление на болничното заведение или на съответното лечебно заведение се оправя, не натрупва, а стартира лека- бавно да ги понижава. Тогава общината влиза в своята роля на акционер, оказва помощ, само че оказва помощ еднократно. "

Още елементи по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР