На този етап може да кажем, че съдия Андон Миталов

...
На този етап може да кажем, че съдия Андон Миталов
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев: Съдия Миталов е невинен до доказване на противното

На този стадий може да кажем, че арбитър Андон Миталов не е отговорен. Както е по Конституция - лицето, което се сочи като причинител на действие, е невиновно до доказване на противното.

Това съобщи пред Българска национална телевизия Боян Магдалинчев от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) във връзка посочения от Държавния департамент на Съединени американски щати български арбитър Миталов подкупен.

Решихме да желаяме информация, в случай че Държавният департамент на Съединени американски щати разполага с такава. В информацията на Съединени американски щати се приказва за корупционни дейности - не се загатва случая Малинов, нито някой различен. В Спецсъда се занимават единствено с наказателни каузи. Той не се занимава с цивилен, нито с други (търговски) каузи, посочи Магдалинчев.

Относно идното чуване на арбитър Миталов, който в този момент е в болничен, представителят на Висш съдебен съвет сподели, че арбитър Миталов е уведомил директния си началник. Не можем да изслушваме някого без да знаем защо го изслушваме, сподели съдията.

Поискали са информация от прокуратурата, от Антикорупционната комисия, от Висш съдебен съвет. Информацията от Съединени американски щати ще бъде значима за членовете на Висш съдебен съвет.

" Изненадах се като чух името. И сътрудниците му в Спецсъда са сюрпризирани от обявяване на името на арбитър Андон Миталов. Нямали сме общи контакти, не съм чувал нищо ", сподели арбитър Магдалинчев.

Запитан дали и арбитър Миталов може да бъде отхвърлен от работа, членът на Висш съдебен съвет съобщи, че на този стадий нищо съответно няма (като доказателства за корупционни практики, упражнявани от посочения от Съединени американски щати арбитър Андон Миталов).

Магдалинчев изясни, че ще бъдат оценени всички обстоятелства.

Запитан за " гнилите ябълки " - каквито някогашният френски дипломат у нас бе загатнал, че има в правосъдната система, той сподели, че май тогава е имало и наранени ползи на френската страна.

Не съм чувал да има събаряне на доверие от правосъдната система. Половината в едно гражданско произвеждане са недоволни. Осъденият постоянно твърди противоположното - че неговото право не е взето поради.

Относно забавянето на каузи и готовността на правосъдната система да преглежда характерни проблеми, арбитър Магдалинчев сподели: " Има доста каузи, които са извънредно сложни и не може да се каже, че не се приготвят делата ". Той даде образец с делото за атентата в Бургас - още доста неща не могат да се употребяват като доказателства в наказателния развой, добави той.

Припомняме, на 5 февруари от Държавния департамент на Съединени американски щати оповестиха, че арбитър Андон Миталов бил махленски в корупция и е с наложена възбрана той и фамилията му да пътуват до Съединени американски щати.

След това основният прокурор Иван Гешев съобщи, че трансферира отговорността за арбитър Милатов на Лозан Панов.

На излизане от работното си място Милатов бе недодялан към публицисти поради заложен въпрос дали е подкупен. Той съобщи, че ще изяснява в допълнение.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов съобщи, не знае какви са основанията за възбраната на Съединени американски щати. Не разяснява и решението на арбитър Миталов за Малинов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати писма с искане за повече информация до основния прокурор, до ИВСС и КПКОНПИ.

От Инспектората на Висшия правосъден съвет - ИВСС, оповестиха, че при тях нямат сигнали за съдията.

Премиерът Бойко Борисов отхвърли да разяснява правосъдната власт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР