На този етап изглежда, че кибератаките, които идват от Руската

...
На този етап изглежда, че кибератаките, които идват от Руската
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Държавата не контролира директно социалните мрежи и това е добре

На този стадий наподобява, че хакерските атаки, които идват от Руската федерация към Украйна са по-скоро за заплашване и не провокират огромни вреди.

Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на електронното ръководство Божидар Божанов.

Той изясни, че кибервойната като формулировка включва физически вреди - опустошения, в това число гибел. По думите му такива все още в Украйна по-скоро няма. Божанов обаче не изключи, че може да е имало по-сериозни офанзиви.

" Събитията там са задоволително интензивни и безредни, тъй че може и нещо такова да се е случило, само че в цялата блъсканица да сме го пропуснали. При предходни събития в Украйна съветски хакери нападнаха електроразпределението, което остави без ток част от Киев. Оставянето на лечебни заведения без ток води косвено до загуба на човешки животи ", разяснява Божидар Божанов.

Министърът позволи, че и в този момент се нападат сходни цели - електроразпределителни и ВиК сдружения.

По мотив филтрирането на 45 хиляди интернет адреса у нас, от които са осъществявани опити за зловредна интервенция в електронни системи или мрежи, Божанов сподели:

" Спирането беше превантивно. Това са адреси, от които е известно, че има опити за разузнаване, за по-обикновени, недеструктивни офанзиви. Превантивно спряхме достъпа до тях, тъй като същите тези адреси могат да бъдат употребявани и за доста други неща. У нас ситуацията е по-скоро умерено все още, няма нещо трагично, повишена киберактивност, само че ние се приготвяме за момента, в който подкрепените от съветската страна хакери извърнат фокуса си отвън Украйна ", добави министърът на електронното ръководство.

От позиция на киберсигурността в администрацията и всички държавни регистри и системи сега се наваксва изгубеното през последните години време.

" Правим разнообразни одити, инспекции, проби. Използваме помощта и на фирмите, които дават инструментите, които страната си е купила и не употребява дейно, тъй че да откриваме повече опити за прониквания, да стопираме повече офанзиви автоматизирано ", сподели Божанов.

Министърът изясни, че обществените мрежи не са обект на пряк надзор и регулация от страна на страната и това в общия случай е по-добре.

" В последните години има дейни пропагандни дейности на съветската страна, те не са непосредствено излизащи от нейно име, а посредством нейни анонимни и полуанонимни канали. Това, което имаме пълномощие да вършим е да следим тези неща и да ги докладваме ", съобщи Божидар Божанов.

Работи се интензивно със обществените мрежи за разкриване на така наречен " неавтентично държание ".

" Тоест когато координирано тролове, ботове и доста уеб сайтове за подправени вести разгласяват по едно и също време едно и също нещо, това да бъде откривано и сваляно от Facebook, без несъмнено да се нарушава свободата на словото, защото това не е независимост на словото, а явно е агитация от трета страна ", изясни министърът.

Той подсети, че уеб сайтове като Russia Today и Sputnik, притежавани публично от съветската страна, в обществените мрежи са блокирани по решение на Европейска комисия.

По мотив опашките на бензиностанциите и публикуваните в обществените мрежи фотоси, Божанов разяснява, че опитите за основаване на суматоха са почнали по-рано.

" Още преди седмица в обществените мрежи се появи същият този разказ за свършването на горивото в опит да се провокира суматоха. Това се случи в същите тези уеб сайтове за подправени вести. Тогава обаче никой не поде тази тематика и тя заглъхна без да сътвори суматохата, която сътвори по-късно. Впоследствие ГЕРБ, младежката организация и някои от по-опитните им политици, споделиха тази информация, което я мултиплицира. На въпроса можехме ли да я спрем - не е редно ръководещите да блокират фейсбук изявления на опозицията, колкото и това да крие своите опасности ", съобщи министърът на електронното ръководство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР