На този етап България не е поискала засилване на присъствието

...
На този етап България не е поискала засилване на присъствието
Коментари Харесай

Генчовска: България засега не е поискала допълнително присъствие на НАТО у нас

На този стадий България не е поискала усилване на наличието на НАТО на територията на страната. Това съобщи пред български публицисти в Брюксел министърът на външните работи Теодора Генчовска, която взе участие в изключително съвещание на своите сътрудници от алианса, отдадено на войната в Украйна, предава Българска телеграфна агенция. 

" Тепърва командващият на силите на НАТО ще показа ограничения в тази посока ", добави тя. Министърът на външните работи посочи, че преди всевъзможни дейности по този въпрос се планува разискване и решение на Министерския съвет.

Министър Генчовска дефинира като неприемливо нападението против Запорожката АЕЦ. По думите й, конкретни решения от днешното съвещание няма, само че посланието би трябвало да бъде доста мощно - че страните от НАТО са с Украйна и ще я поддържат непременно. 

Генчовска уточни, че за 16 март е планувано изключително съвещание на министрите на защитата от пакта и тогава може да се чакат последващи стъпки.

" Целта на днешната среща беше да се насочи явен сигнал към Русия, че би трябвало да спре с дейностите си в Украйна. Ние сме част от този съюз и поддържаме напълно напъните спорът да не се разрасне. Най-важното нещо на този стадий е филантропичната помощ, която всички страни членки реализират. Знаете, че НАТО не е част от този спор, само че може да направи доста спорът да не излезе от границите на Украйна ", добави Генчовска.

Министърът на външните работи означи, че България поддържа и е част от напъните за сигурността на Молдова и Грузия. По нейните думи значимо обръщение е и изразената поддръжка за евроатлантическата интеграция освен за Украйна, само че и за Молдова и Грузия. " Ще бъде дълъг развой ", уточни тя по този мотив.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР