На този ден църквата отдава почит на преподобния Сергей, светец-покровител

...
На този ден църквата отдава почит на преподобния Сергей, светец-покровител
Коментари Харесай

Празнуват хората, носещи името Сергей и производните му

На този ден църквата отдава респект на преподобния Сергей, светец-покровител на скитащите се. Светите мъченици Сергий и Вакх живели през третия век. Били поданици на Рим.

Имали високо обучение. В зрялата си възраст се отличили като първи сановници при двора на император Максимиан, който ги обичал за тяхната мъдрост в съвещанията по огромните държавни въпроси и за тяхната смелост в боевете. Този, който е желаел да измоли нещо от императора, се обръщал първо за ходатайството на Сергий и Вакх, известни като хора най-близки на владетеля и почитани от всички.

Самите Сергий и Вакх малко ценели своето високо състояние пред императорския двор. Те, като християни, мислели единствено за едно – по какъв начин да угодят на Бога.

Предприето било грубо гонение против Църквата. Максимиан се опитал да приложи всички средства, които съгласно него са могли да унищожат в душите на християните вярата в същинския Бог. Той се учудил, като разбрал, че и неговите обичани сановници са християни.

Отначало не желал да повярва. Мислел, че завистници с клюки желаят да погубят царските любимци. Скоро обаче се убедил, че му е казана истината. Провеждало се шумно езическо тържество. Императорът се отправил към капището да принесе жертва. Подир него вървели велможите и военачалниците. Максимиан забелязал, че Сергий и Вакх не са пристигнали. Заповядал да ги повикат в капището.

Ако не желаят да дойдат, принудително да ги доведат. Сергий и Вакх застанали вън от капището и молили Бога да просвети невярващите и да им яви славата Си. Войниците ги хванали и ги завели при императора. Максимиан им заповядал да вземат присъединяване в обреда в чест на боговете. - Не можем да осъществим волята ти, господарю – споделили самоуверено те. – Не можем да се покланяме на бездушни идоли, тъй като почитаме Бога Небесни, Който е сътворил небето и земята.

Имен ден честват хората, носещи името Сергей и производните му. Името е с латински генезис и значи “слуга”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР