На този ден според народната традиция се почита предпазването и

...
На този ден според народната традиция се почита предпазването и
Коментари Харесай

Честваме Св. Мина, почитаме разминаването със злото

На този ден съгласно националната традиция се уважава предпазването и разминаването със злото, и всички странници, пасажери, кираджии.Този празник народът назовава „ минавам-подминавам ”, та се пекат и раздават питки, колаци и хлебчета, наречени на светиите.
Император Максимиан, преследвайки християните, изпратил атинския си боец Мина в Александрия да ги отка­же от Христовата религия, но Мина, бидейки самичък християнин, вместо да ги преследва, проповядвал Божията мъдрост, разпространявал я и изцелявал страдащите.

Тогава ядосаният император изпратил при Мина своя управи­тел Ермоген, който бил богохулник, заповядвайки му да пречупи Мина и хрис­тияните. Мина разказал на Ермоген по какъв начин се е покръстил, по какъв начин е усетил силата на Христовата религия...

Ермоген заповядал да изтезават Мина - изболи му очите, отряза­ли му езика и краката, но през нощта самичък Христос го излекувал, та на другия ден се явил още веднъж здрав и всички се смаяли от Божиите чудеса. Ермоген се покръстил също и тръгнал с Мина да проповядва, а императорът самичък прис­тигнал в Александрия, с цел да види по какъв начин след мъченията Мина и Ермоген още веднъж се явявали възк­ресени от Иисус.

Към тях се включил, като се покръстил, писа­телят Евграф, който императорът персонално умъртвил, а Мина и Ермоген били посечени и хвърле­ни в морето. Ала тела­та им не потънали, а ковчегът с тях стигнал до Византион, където епископът ги погребал.

На техния ден съгласно националната традиция се уважава предпазването и разминаването със злото, и всички странници, пасажери, кираджии отбелязвали разминаването с тестванията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР