На този ден се отбелязва като един от големите църковни

...
На този ден се отбелязва като един от големите църковни
Коментари Харесай

Църквата чества Рождество Богородично

На този ден се отбелязва като един от огромните църковни празници раждането на Божията майка - света Дева Мария. Нарича се също Рождество Богородично или Малка Богородица.

Това е един от Богородичните празници в православния календар през годината дружно с Въведение (21 ноември), Благовещение (25 март), Успение (15 август) и други С днешния празник е обвързван и различен, именуван Зачатие на света Анна (отбелязва се на 9 декември), който в действителност е отдаден на зачеването на св. Дева Мария от майка й света Анна.

В Библията не се загатва за раждането на дребната Мария, само че преданието е запазило някои сведения, да вземем за пример имената на нейните родители Йоаким и Анна.

Обикновено Църквата празнува светците в деня на тяхната гибел, само че свети Йоан Предтеча и Дева Мария са изключение поради изключителната им роля в историята на Божиите дейности за изкуплението и спасението на човечеството.

Бащата Йоаким бил благодетелен и състоятелен човек, само че той и брачната половинка му Анна били нещастни, тъй като си нямали деца. У евреите това се считало за огромно злощастие, тъй като бездетните родители нямали вяра да имат за собствен потомък упования Месия.

Двамата положителни съпрузи дълги години старателно се молили на Бог да ги подари с рожба. Анна даже дала обет: в случай че й се роди дете, да го посвети на Бога. Най-после те се сдобили с момиченце, което нарекли Мариам (името е по-известно като Мария), написа 24 часа. С доста любов я отгледали до навършване на тригодишна възраст и тогава, съгласно даденото пред Бога заричане, я завели в Йерусалимския храм, където такива дечица били грижовно отглеждани и с обич възпитавани в положителните обичаи на юдейската вяра. Така и Мариам била готова с знания за Свещеното Писание и възпитана в нравствена непорочност, с цел да бъде почтена да стане майка по плът на Спасителя на света Иисус Христос.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР