На този ден през 802 година Никифор I Геник става

...
На този ден през 802 година Никифор I Геник става
Коментари Харесай

На този ден: Покръстеният арабин Никифор става император

На този ден през 802 година Никифор I Геник става византийски император. По генезис той е покръстен арабин, патриций от Югозападен Анадол, който съумява да се издигне до поста на логотет на геника (logothetēs tou genikou, финансов министър) при императрица Ирина. След дворцов прелом императрицата е свалена, а Никифор I заема властта дружно със сина си Ставракий.

Всички византийски летописи показват властването на Никифор Геник в отрицателна светлина. Заема се със усилването на армията и укрепването на имперските граници, само че усилва налозите, с цел да набави нужните средства. Въвежда „ капникон “ - данък-домакинство. Увеличава събирането на наследствените налози, както и на поземлените заплащания. Непопулярен измежду народа, императорът конфискува част от църковното имущество и принуждава манастирите да заплащат такси на хазната. Така трансформира и Църквата в собствен зложелател.

Поради дефицита на ромейски жители в Тракия и Гърция, императорът наложително заселва опустелите земи с население от Мала Азия, което принудително е насила да напусне родните си места. При Никифор I Геник империята води редица войни: в Италия против франките и Венеция, в Мала Азия против арабите и на Балканите против българите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР