На този ден през 1944 година е роден и китаристът

...
На този ден през 1944 година е роден и китаристът
Коментари Харесай

Джими Пейдж - една легенда на 77 години

На този ден през 1944 година е роден и китаристът Джими Пейдж. Той е създател и константен член на групата Лед Зепелин. Фенове и критици го считат за един от най-влиятелните рок китаристи на всички времена, написа trafficnews.bg.

Джими стартира да се учи да свири на китара, когато е на 12 години. На 14 години се явява на прослушване за гении на ITV. Свири с разнообразни банди и с китаристи като Джеф Бек и Ерик Клептън. Първият му професионален план е " Diamonds ", който се изкачва до първото място в класациите през 1963 година

Прави доста записи с разнообразни реализатори. Изчислено е, че Джими Пейдж се появява в 60% от рок музиката, записана в Англия сред 1963 и 1966 година През 1965 година даже е поканен от The Yardbirds да замести Ерик Клептън. Пейдж тогава отхвърля предлагането. След няколко седмици обаче отново получава предложение от групата и стартират да работят дружно. В бандата има проблеми, настъпват и доста промени в състава ѝ, само че Пейдж е решен да продължи работата с групата с нов състав. По-късно в действителност The New Yardbirds се трансформират в Led Zeppelin. Джими Пейдж е продуцент, композитор и китарист в бандата и е главната движеща мощ за съществуването ѝ, дружно с великия Робърт Плант. Умението на Пейдж да употребява разнообразни типове китари при записите на песните на групата, постановат Led Zeppelin като стандарт в рок музиката с над 300 милиона продадени албума в целия свят. Включени са в Залата на славата на рокендрола.

Днес Джими Пейдж навършва 77 години. Легендата на рока обаче не се е отказала от музиката. Наскоро, в свое изявление, той показа, че пандемията го е предиздвикала още веднъж да грабне китарата и даже да се замисли за завръщане на сцената.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР