На този ден през 1919 г. край Париж е подписан

...
На този ден през 1919 г. край Париж е подписан
Коментари Харесай

На този ден през 1919 г. е подписан един от най-важните договори в световната история

На този ден през 1919 година край Париж е подписан Версайският контракт. Той е подписан сред Германия и Антантата след Първата международна война. Той е направен (след дълги засекретени съвещания) на Парижката мирна конференция, която работи от януари 1919 година под председателството на френския министър-председател Жорж Клемансо.

Договорът встъпва в действие на 10 януари 1920 година, след ратификацията му от Германия и четирите основни воюващи страни Англия, Франция, Италия и Япония. Сред страните, които го подписват, само че отхвърлят да го ратифицират, са Съединени американски щати. Американският Сенат не утвърждава документа поради нежеланието на Съединени американски щати да се свързват с присъединяване в Лигата на нациите, където доминира въздействието на Англия и Франция. В подмяна на това Съединени американски щати подписват с Германия специфичен контракт през август 1921 година, съвсем еднакъв с този от Версай.

Версайският кротичък контракт има за цел да затвърди границите в интерес на страните победителки. Германия не е позволена до договарянията, заради което договорът се смята за диктат, против който германците стартират да се съпротивляват през 30-те години. Контрактът урежда освен ситуацията на Германия в следвоенния свят, само че задава и правилата, по които по-късно се изготвят договорите с останалите победени страни.

Източник: Марица
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР