На този ден през 1654 г. се е състоял актът

...
На този ден през 1654 г. се е състоял актът
Коментари Харесай

Запорожката Сеч става част от Русия

На този ден през 1654 година се е състоял актът на полагане на клетва за честност на представителите на Запорожката Сеч пред съветския монарх в Переяслав (Переяславска Рада).

От средата на 16 век православното население, живеещо на територията на модерна Украйна, е подложено на национално, крепостническо и религиозно подтисничество от полската и литовската шляхта на Жечпосполита.

През 1640-50-те години Запорожката Сеч, самобитна казашка република, където се стичат бегълци, се трансформира в център на битката против непознатите поробители. През 1648 година тук стартира въстание на запорожките казаци, водено от Богдан Хмелницки, което прераства в общонародна война. Година по-късно победените поляци са принудени да сключат с бунтовниците Збровския кротичък контракт.

През 1649-53 година осем пратеничества на Богдан Хмелницки посещават Москва с молба запорожките казаци да бъдат признати „ под високата ръка “ на съветския цар. През 1653 година в отговор на следващата петиция от хетмана в Москва е призован Земският събор, на който е взето решение за приемане на Запорожката войска в съветско гражданство.

 ⬆️ Някои забавни обстоятелства:

  </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР