На този ден преди 31 г г. България се сбогува

...
На този ден преди 31 г г. България се сбогува
Коментари Харесай

На този: Пловдивчани с Ми-8 премахват един от символите на т...

На този ден преди 31 г година България се сбогува с един от знаците на тоталитаризма. Под погледите на многочислена навалица хеликоптер Ми-8 смъква петолъчката от покрива на Партийния дом в София. Пловдивски екипаж с хеликоптер Ми-8 демонтира признака на комунистическото придвижване. Екипажът, с дребни изключения, е същият, който през 1984 година инсталира звездата на пилона над някогашната централа на Централен комитет на Българска комунистическа партия.

" Насадихме " петолъчката на 18 юли 1984 година в 11 часа във вертолет Ми-8, LZ Чарли Алфа Фокстрот. Тогава бяхме част от Хемус Еър. Докараха я с голям автомобил " Шкода " на жълтите павета под Партийния дом. Първия път пробвахме с 5-метрово въже, не се получи. Втория път с 10-метрово и успяхме - намалихме клатенето на звездата, която тежеше 1300 кг. Нямаше доста зяпачи, нямаше потребност да се стопира и придвижването. Беше си естествена задача - втълпяване на дирек. Трябваше обаче да си отваряме очите - в случай че я изпуснехме, непосредствено щяха да ни разстрелят, споделя Илич Димитров. Той е бил монтьор външно окачване.

На същия екипаж през 1990 година било поверено и демонтирането на петолъчката. Акцията по свалянето траяла 5 минути. Оставили свалената петолъчка на поляната пред хангара на аерогарата. Завили я и я прибрали в хангара.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР