На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, ВарадинВарварица, Варваринден,

...
На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, ВарадинВарварица, Варваринден,
Коментари Харесай

Св. вмчца Варвара. Преп. Йоан Дамаскин

На този ден имен ден честват: Варвара, Варя, Варадин
Варварица, Варваринден, Варвардан - в националните показа Варвара и сестра й Сава, празнувана на другия ден, са двете сестри на св. Никола. От тях Сава е по-добрата, постоянно върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри приготвят празника на Св. Никола, по тази причина се споделя: " Варвара вари, Сава пече (меси), Никола посетители гощава ".
Широко публикувано е поверието, че св. Варвара е настойничка на детските заболявания (и на шарката). Представата за нея е като грозна, куца и разчорлена остаряла баба, която се подпира на патерица. С нея тя удря децата и те се заболяват.
За здраве, за омилостивяване на заболяванията и с цел да бъде отнесена далеко Баба Шарка, дамите месят пресни погачи, подготвят и обредно вариво и го раздават с мед по махалата.
Момичетата се надпреварват коя първа ще раздаде погачите си; признато е, че която завоюва, ще се омъжи първа през годината.
През времето на император Максимиан живял в Илиопол един богат и благороден човек на име Диоскор. Жена му умряла. Едничката си щерка Варвара той обичал и пазел като очите си. Полагал огромни грижи за нейното езическо образование, тъй като самичък бил богохулник. Девойката била неизмеримо красива. До нейното пълноправие татко й я държал делече от всяко общество. В своите богати стаи, издигнати на висока кула, Варвара не виждала никого с изключение на възпитателките си и слугините. От високото й жиллище се откривала превъзходна панорама към намиращите се в далечината планини, гори и равнини, към светлия небесен лазур.
Веднъж девойката загледана в естествената хубост, почнала да размишлява:
- Чия ръка - мислела тя и питала своите наставнички - е основала тая хубост?
Възпитателките й дали отговор, че боговете са основали Вселената. Но девойката им отговаряла:
- Не може всичко това да е основано от боговете, на които ние се кланяме! Те сами са творения на човешки ръце, направени са от злато, сребро и камък и нямат ни възприятие ни разсъдък. Навярно има същински Бог, Който е основал небесата, основал земята, Който осветлява цялата Вселена посредством лъчите на слънцето, посредством сиянието на луната, посредством блясъка на звездите, а земята украсява с дървета и цветя и оросява с реки и извори. Навярно има един Бог, Който всичко поддържа, всичко оживява и всичко ръководи.
По подобен метод, като съзерцавала хубостта на природата, девойката се издигала с мисълта и сърцето си към Създателя, стараейки се да Го узнае. Тя нямала преподавател. Но Господ, по Своята берекет, й внушавал тия желания и я готвел към схващане на истината.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР