„На този ден Господ е дошъл да се пресели в

...
„На този ден Господ е дошъл да се пресели в
Коментари Харесай

Златко Живков пя химна на Монтана за празника на града

„ На този ден Господ е пристигнал да се пресели в човешкото сърце и това събитие е в отговор на изконния блян на индивида към истината. И този апетит и тази жадност с нищо друго не може да се удовлетвори. Дори да има всичко, неговата душа ще остане жадна за истината, тъй като тя не е в материалните неща.” С тези думи Видинският митрополит Даниил се обърна към хората на площад „ Жеравица”, събрали се дружно да отбележат празника на Монтана – Свети Дух.
Празникът стартира с литургия в храм „ Свети, Свети Кирил и Методий”. След нея първенците на града, предвождани от духовенството и следвани от всички посетители от страната и чужбина с литийно шествие се насочиха към централния площад. На него бе отслужен водосвет от митрополит Даниил в съслужение с Неврокопския митрополит Серафим.
Кметът Златко Живков произнесе обичайното си послание към жителите на Монтана и разгласи гостите на Монтана пристигнали от близки и далечни страни. Кметове от Фонтейн, Франция, Шмалкалден - Германия, Банска Бистрица - Словакия, Каракал и Моцацеи - Румъния, Пирот и Ниш - Сърбия и Дзержинский – Русия, посрещна през днешния ден Живков.
Той запя химна на Монтана дружно със зам.-кметът Диман Георгиев и децата от детския център „ Ние врабчетата”. След осъществяването 51 бели гълъба колкото са дните след Великден, бяха пуснати и прелетяха над главите на болшинството.
На тържествената сесия на общинския съвет кметът на Шмалкалден Томас Камински насочи покана за съдействие към представителите на съветския град Дзержинский, за което кметът на Монтана да спомага. Управлението на Шмалкалден има опит с пробутване на мостове за интернационално съдействие на районно равнище. Местните управляващи от немския град спомагаха за установяването на връзките сред Монтана и френския град Фонтейн.
Кметът на френския град Жан Пол Троверо поздрави всички на български език. Той направи ретроспекция на българо-френските отношение от Х век, когато е подписан първия контракт сред българи и франки, до момента. И макар всички потребни връзки сред двата народа, Троверо е сигурен, че има доста по-важни неща и това са разсъдъка,случайността или това което назоваваме орис, и най-много сърцето.
Художник, артист, публицист и предприемач станаха почетни жители на Монтана. Отличията им бяха връчени пред всички публични посетители на тържествената сесия на общинския съвет. От през днешния ден купата „ почетен гражданин” за своя принос в развиването на Монтана носят Рени Петрова - дълготраен учител по изобразително изкуство, разкрила магията на изкуството в сърцата на хиляди деца, писателя и публицист Мартен Калеев – създател на книги ръководител на сдружението на Съюз на българските писатели и основен редактор на алманаха за литература, изкуство и просвета ”Огоста”. Актьорът Петър Митев – посмъртно почетен, за достиженията му в театралното изкуство, оставили топъл спомен в сърцата на всички хора от Монтана.
За принос в развиването на стопанската система на Монтана с почетното звание бе отличен Крум Христов - основател на компанията БКК, водещ производител на мебели от метали, с експорт в Европа и Северна Америка. Той е основал над 360 работни места и спонсорира значими културни и спортни събития в община Монтана. Христов подари паричната стойност на премията – 2500 лв., на Центъра за младежи и деца с увреждания в Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР