На този ден - денят на солидарността с Беларус, заставайки

...
На този ден - денят на солидарността с Беларус, заставайки
Коментари Харесай

МВнР: Заставаме солидарно зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще

На този ден - денят на солидарността с Беларус, заставайки солидарно зад желанието на беларуския народ за смяна и демократично бъдеще, изрично осъждаме продължаващите офанзиви против правата на индивида и свободата на медиите в Беларус, написа в изказване на Министерство на външните работи, оповестено на уеб страницата на Министерството.

Със угриженост следим продължаващата акция на принуждение, насила и заплашване от страна на беларуските управляващи против своя личен народ, показват от Министерство на външните работи. "В интервала след подправянето на президентски избори на 9 август 2020 година станахме очевидци на над 30 000 ареста на мирни протестиращи. Срещу 900 от тях бяха заведени политически стимулирани наказателни каузи, над 500 са случаите на документирани обвинявания в изтезания и грубо, унизително или нечовешко отношение в следствените арести ", означават от външното ни министерство, като допълват, че минимум осем деятели са били убити след насилствени дейности от страна на силите за сигурност.

"За страдание, до този миг никой не е измамен под отговорност за хилядите сведения за полицейска свирепост и непозволени дейности ", допълват от Министерство на външните работи.

В изказването написа, че описът на политическите пандизчии непрестанно се усилва, като до момента той е запълнен с имената на над 220 души. Мирни протестиращи, блогъри, членовете на кандидат-президентската акция, опозиционни водачи и представители от съвсем всички обществени пластове на беларуското гражданско общество се намират в пандизите или принудително са принудени да изоставен страната, единствено тъй като не се уплашиха от правото си да упражнят своите човешки права и свободи, показват от Министерство на външните работи.

"Станахме също по този начин очевидци на възходящите опити на беларуския режим да възпира, управлява и цензурира самостоятелните медии, означават от външното ни министерство.
Присъединявайки се към държавите-членки на Европейски Съюз и нашите интернационалните сътрудници, призоваваме управляващите в Беларус да проверяват неотложно документираните случаи на систематични и съществени нарушавания на човешките права, декларират от Министерство на външните работи. Една от първите стъпки в това отношение е незабавното преустановяване на всички актове на заплашване, случайни арестувания, наложително извеждане от страната и несъразмерна приложимост на мощ против членове на опозицията, мирни протестиращи и самостоятелни публицисти и безусловното освобождение на всички нелегално арестувани, се показва в изказването.

От Министерство на външните работи приканват Беларус да пристъпи към мирното разрешаване на рецесията посредством приобщаващ народен разговор, с крайната цел организирането на нови, свободни и почтени избори, в сходство с демократичните аспирации на беларуския народ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР