На този ден - Денят на солидарността с Беларус, заставайки

...
На този ден - Денят на солидарността с Беларус, заставайки
Коментари Харесай

МВнР: Заставаме солидарно зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще

На този ден - Денят на солидарността с Беларус, заставайки солидарно зад желанието на беларуския народ за смяна и демократично бъдеще, изрично осъждаме продължаващите офанзиви против правата на индивида и свободата на медиите в Беларус. Със угриженост следим продължаващата акция на принуждение, насила и заплашване от страна на беларуските управляващи против своя личен народ. Това оповестяват от Министерството на външните работи на България. 

В интервала след подправянето на президентски избори на 9 август 2020 година станахме очевидци на над 30 000 ареста на мирни протестиращи, се споделя още в изказването. Срещу 900 от тях бяха заведени политически стимулирани наказателни каузи, над 500 са случаите на документирани обвинявания в изтезания и грубо, унизително или нечовешко отношение в следствените арести. Най-малко осем деятели бяха убити след насилствени дейности от страна на силите за сигурност, като най-скорошният случай бе този на Роман Бондаренко. За страдание, до този миг никой не е измамен под отговорност за хилядите сведения за полицейска свирепост и непозволени дейности.
Списъкът на политическите пандизчии непрестанно се усилва, като до момента той е запълнен с имената на над 220 души. Мирни протестиращи, блогъри, членовете на кандидат-президентската акция, опозиционни водачи и представители от съвсем всички обществени пластове на беларуското гражданско общество се намират в пандизите или принудително са принудени да изоставен страната, единствено тъй като не се уплашиха от правото си да упражнят своите човешки права и свободи.

Станахме, също по този начин, очевидци на възходящите опити на беларуския режим да възпира, управлява и цензурира самостоятелните медии. Редица беларуски публицисти бяха подложени на случайни арестувания, административни арести, а десетки медийни уеб сайтове бяха блокирани или лишени от своя медиен статут. Репресиите против самостоятелните медии в Беларус кулминираха в всеобщото завеждане на юридически голословни наказателни каузи.

Присъединявайки се към държавите-членки на Европейски Съюз и нашите интернационалните сътрудници, призоваваме управляващите в Беларус да проверяват неотложно документираните случаи на систематични и съществени нарушавания на човешките права. Една от първите стъпки в това отношение е незабавното преустановяване на всички актове на заплашване, случайни арестувания, наложително извеждане от страната и несъразмерна приложимост на мощ против членове на опозицията, мирни протестиращи и самостоятелни публицисти и безусловното освобождение на всички нелегално арестувани. Призоваваме Беларус да пристъпи към мирното разрешаване на рецесията посредством приобщаващ народен разговор, с крайната цел организирането на нови, свободни и почтени избори, в сходство с демократичните аспирации на беларуския народ.

Източник: Министерството на външните работи
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР