На територията на София е установен и задържан с полицейска

...
На територията на София е установен и задържан с полицейска
Коментари Харесай

Пребитата жена в Бобов дол подала сигнал срещу насилника си преди 5 години, но после се отказала

На територията на София е открит и арестуван с полицейска заповед 39-годишният мъж от Бобов дол, упражнил домашно принуждение, видеоклип от което се появи в обществените мрежи, оповестиха от полицията в Кюстендил на взаимен брифинг с Районната прокуратура.

Мъжът е нанесъл лека телесна щета на брачната половинка си в фамилното им жилище в Бобов дол. Предприети са дейности по отбрана на жертвите на насилието му. В момента мъжът се конвоира до ареста на Районно ръководство (РУ) Бобов дол, показаха от Районната прокуратура и полицията в Кюстендил.

Актът на принуждение е сбъднат на 10 март, припомниха от полицията. По случая е формирано досъдебно произвеждане за нанесена лека телесна щета, в изискванията на домашно принуждение, сподели ръководителят на Районната прокуратура Албена Разсолкова. Мъжът е направил опит да се укрие в столицата. И сега не престават неотложните дейности по следствието, посочи заместник- районният прокурор Крум Крумов.

Към момента няма направена здравна експертиза, която да квалифицира действието и да дефинира размера на наказването, планувано в закона - отнемане от независимост от една или три години, сподели Николай Васев, основен проверяващ служител на реда от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи - Кюстендил.  

От прокуратурата прецизираха, че през 2019 година брачната половинка на мъжа е подала заявление в РУ Бобов дол за упражнено домашно принуждение, само че след това по нейно гледище е предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане. Не са били събрани и доказателства за осъществено закононарушение от общ темперамент, споделиха още от държавното обвиняване.

Оттам допълниха, че едното от двете деца в фамилията по лична самодейност е снимало клипа, с цел да го покаже на баба си. Бабата го е разгласила в обществените мрежи, с цел да потвърди, че шурей ѝ упражнява домашно принуждение по отношение на щерка ѝ.

" Сигнализирани по случая са отдел " Закрила на детето ", които ще дефинират дали тези две деца би трябвало да се изведат от фамилията. Към момента са разпитани и майката, и детото ", сподели прокурор Разсолкова. По думите ѝ до насилието се стигнало, откакто жертвата отказала да отнесе документ на свекъра си.

Мъжът е осъждан, само че оправдан, има и условно наказване за безчинство, за което му е наложена санкция в размер на 1000 лева, сподели още прокурор Крумов.

От прокуратурата прецизираха, че до този миг потърпевшата не е подала тъжба в полицията. " Полицията се е сезирала и е извикала жертвата за разпит, откакто клипът с насилието е бил оповестен в обществените мрежи ", сподели Николай Васев.

След предявяване на обвиняването, мъжът ще бъде арестуван до 72 часа, след което ще бъде импортирано искане и за непрекъснатото му задържане.

От прокуратурата в Кюстендил работят и по две други новообразувани досъдебни производства за закононарушения, осъществени в изискванията на домашно принуждение. В Кюстендил е арестуван за 72 часа и различен мъж, който е нанесъл през вчерашния ден удари с тесла по главата на брачната половинка си. Той е бил открит и арестуван за два часа, откакто пострадалата е подала тъжба в полицията, споделиха от прокуратурата. На него също следва да му бъде поискана мярка за неотклонение задържане под стража.

" Състоянието на дамата е положително, няма заплаха за живота ѝ ", сподели прокурор Крумов. Предстои здравна експертиза да откри какви са пострадванията. В случая също има намесени малолетни деца, те към този момент са разпитани, сподели прокурор Разсолкова.

Третият случай е по отношение на отправена закана за закононарушение в изискванията на домашно принуждение, само че все още няма задоволително доказателство за осъществено закононарушение и причина да му се желае непрекъснато задържане, разясниха от прокуратурата. В този случай пострадалата е получила известие посредством мобилно приложение, съдържащо закани против нея, отправено от мъжа, с който от години съжителства на фамилни начала. Тя се оплакала, че пред вратата на общото им жилище в село Бистрица, община Дупница, е намерила чук. 

" Имам възприятието, че има огромна ескалация на напрежението, както сред хората, по този начин и сред тези, които живеят на фамилни начала. И във връзка с дами, и мъже, и деца ", разяснява Албена Разсолкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР