На територията на ОДМВР – Русе през 2022 г. са

...
На територията на ОДМВР – Русе през 2022 г. са
Коментари Харесай

Престъпността в Русе е спаднала с 12% за изминалата година

На територията на ОДМВР – Русе през 2022 година са регистрирани общо 2162 закононарушения

Спад на престъпната и икономическата престъпност и повишение разкриваемостта с над 12% регистрираха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Русе за миналата 2022-а година. На доклада участваха служебният заместител министър-председател по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, регионалният шеф Анатоли Станев, заместник-министър Венцислав Катинов, заместител основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Станимир Станев, както и представители на прокуратурата и съда. Областният шеф изрази признателност за отличната взаимна работа със старши комисар Николай Ненков, както и с екипа му.

„ Взаимодействието сред Областната администрация и другите структури на ОДМВР е на доста високо равнище и това си проличава най-много при провеждането на регионалните междуведомствени комисии “, сподели Станев и благодари и на вицепремиера за отличната съгласуваност по застраховане спазването на закона и гарантирането на политическите права на хората преди и по време на идния предварителен парламентарен избор.

„ За мен като регионален шеф провеждането на почтени и транспарантни избори е водещ приоритет и знам, че жителите на региона могат да разчитат на Вашите професионални умения за недопускане на платен или корпоративен избор “, добави още той. От своя страна министър Демерджиев сложи акцент върху нуждата от ориентирано образование на чиновниците, познаването и прецизното съблюдаване на нормативната уредба, преодоляването на познания и умения, с цел да може, в случай че има дефицити час по-скоро те да бъдат обезщетени и да бъдат опазени животът и здравето на хората. Той акцентира, че отговорността за това е на ръководителите на всички равнища в министерството.

„ Работейки за превъзмогването на насъбрани в годините дефекти, полицията в действителност работи и за повишение на доверието и отношението към институцията “, съобщи вътрешният министър и даде насоки за работата за понижаване на пътнотранспортния травматизъм и изрече признателност към състава на Областната дирекция за полаганите неимоверни старания в преодоляването на трафика и организацията на придвижването, обвързвано с прекосяването на тежкотоварния превоз през региона в посока и от Граничен контролно-пропусквателен пункт – Дунав мост. Наред с останалите акценти вътрешният министър засегна и още една настояща тематика – противодействието на възходящите случаи на домашно принуждение в народен проект и уточни, че активността в това направление не би трябвало да остава само плод от напъните на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. „ Необходимо е интензивно да се включат институции като обществените служби, общините и други “.

Не беше подмината и тематиката по отношение на нуждата от предварителна защита за разпространяване на наркотични субстанции изключително измежду подрастващи. Припомняме, че Областна администрация – Русе поддържа самодейността „ Заедно да спасим децата и Русе от дрогата ”. Обмислят се разновидности акцията да се трансформира в национална.

Анализът на работата на ОДМВР – Русе през миналата година по всички посоки на активност сочи реализирани позитивни резултати, по тази причина и напъните на чиновниците бяха оценени от политическото и професионално управление на Министерство на вътрешните работи. Министърът увери състава и за полаганите от управлението на Министерство на вътрешните работи старания за възстановяване на материалната обезпеченост на чиновниците.

Колкото до статистиката, на територията на ОДМВР – Русе през 2022 година са регистрирани общо 2162 закононарушения, от които 285 са по икономическа и 1877 по престъпна линия. Отчетен е спад на престъпната и икономическата престъпност, по отношение на същия интервал на 2021-а. Най-осезаем е спадът при икономическата престъпност – 77 по-малко, което в проценти е близо 21.27 на 100. Средната разкриваемост на дирекцията е увеличена с 12.44 на 100 по отношение на 2021 година. От анализите, при които е съпоставено дяловото систематизиране на записаната през 2021 и 2022г. престъпност е видно, че с максимален условен дял към 44% (49%-21г.) остават осъществените закононарушения срещу собствеността, следвани от общоопасните закононарушения с към 31%(23%-21г.), закононарушенията срещу стопанството с 8% (10%-21г.), закононарушенията срещу личността с 5% (5%-21г.), закононарушенията срещу реда и публичното успокоение с 4% (4%-21г.), документните закононарушения с 4 на 100 (5%-21г.), закононарушенията срещу младежта с условен дял над 1% (1%-21г.), закононарушенията срещу държавни органи и публични организации с дял към 1 % и под 1 % са закононарушенията срещу гражданските права, срещу финансовата, данъчната и осигурителна системи и на последно място компютърните закононарушения.

От дяловото систематизиране на престъпността през 2022г. се вижда понижаване на относителната тежест на закононарушения срещу собствеността с 5 на 100 и нарастване при общоопасните закононарушения с 8 пункта.

От систематизираните статистически данни и динамичността на записаната престъпност се постанова изводът, че 2022 година е била по-успешна от миналата. Общата престъпност е намаляла с 5,8 на 100, като понижението при престъпните закононарушения е с към 3 на 100, а при икономическите с близо 21,3 на 100. Броят на разкритите закононарушения е повишен с 20,67 пункта, като при престъпните то е в границите на 26,4 на 100.

През 2022 година се вижда спад на детската престъпност на територията на област Русе. За отчетния интервал се следи доста понижение на най-характерните противообществени прояви осъществявани от малолетни и малолетни лица - обири, хулиганства, заличаване и разваляне, владеене, приложимост и разпространяване на наркотични субстанции.

Изминалата 2022 година беше извънредно тежка за чиновниците на ОДМВР – Русе по линия на сигурността на придвижването по пътищата. Спрямо 2021 година общият брой на пътнотранспортни катастрофи (ПТП) на територията на дирекцията са били с 48 броя повече (1057), като с потърпевши те са с 53 бр. повече (353), а ранените с 83 бр. повече (455). Загиналите при ПТП лица са били със 6 повече (29).

За интервала от 01.01.2022г. до 31.12.2022г. в 98,58% от случаите причина за тежки ПТП-та /ТПТП/ са нарушаванията на условията на Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) позволени от водачите на моторни транспортни средства (МПС). По тяхна виновност са станали 348 тежки произшествия с 450 ранени жители и 29 убити. Поради друга причина са настъпили 4 ТПТП с 4 ранени и по виновност на пешеходец е настъпило 1 тежко ПТП с 1 ранен. За интервала от 01.01.2021г. до 31.12.2022г в 98,39% от случаите причина за тежки ПТП са нарушаванията на условията на ЗДвП позволени от водачите на МПС. За интервала от 01.01.2022г. до 31.12.2022г. в 98,58% от случаите причина за тежки ПТП са нарушаванията на условията на ЗДвП позволени от водачите на МПС. По тяхна виновност са станали 348 Тежки ПТП с 450 ранени жители и 29 убити. Поради друга причина са настъпили 4 ТПТП с 4 ранени и по виновност на пешеходец е настъпило 1 Тежко ПТП с 1 ранен. За интервала от 01.01.2021г. до 31.12.2022г в 98,39% от случаите причина за тежки ПТП са нарушаванията на условията на ЗДвП позволени от водачите на МПС.

От данните за разследваните през 2022 година досъдебни производства (ДП) се вижда спад от 11 на 100, което се дължи най към този момент на по-малкия брой новорегистрирани Директива за птиците по общия ред през 2022 година съпоставено с тези през 2021 година През едногодишния интервал с мнение за покачване на обвиняване са били завършени 699 броя Директива за птиците, което е с 23,5 % по – малко от тези през 2021 година Към съответната прокуратура са били изпратени с мнение за преустановяване на Национален парк 466 бр. Директива за птиците, което е с 23,9 % по – малко по отношение на 2021 година През предходната година спад от 16 на 100 се следи и при Директива за птиците завършени в законовия период.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР