На територията на град Варна има 7000 дъждоприемни шахти и

...
На територията на град Варна има 7000 дъждоприемни шахти и
Коментари Харесай

Изнесоха данни за състоянието на варненските дерета

На територията на град Варна има 7000 дъждоприемни шахти и 27 км дъждовна канализация и 300 бр. улично ревизионни шахти. Регулярно разчистване се прави през пролетния и есенния сезон, а през останалата част на годината се работи по сигнали на районните администрации и жители. Данните изнесе Тодор Димитров, основен специалист в дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустрояване “ в Община Варна, по време на работна среща за положението на деретата. Тя бе проведена по инструкции на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “- Министерство на вътрешните работи. На съвещанието участваха представители на общинските дирекции " Управление на сигурността и надзор на публичния ред “, " Инженерна инфраструктура и благоустрояване “, районни кметове и зам.-кметове, основни инженери и еколози от регионите и селата на територията на община Варна.

Купен Пашов, началник-отдел на " Дейности по отбрана на популацията “, срещна присъстващите с ограниченията за понижаване на риска от наводнения и Плана за отбрана от наводнения. Представители на районните администрации изнесоха данни за положението на деретата. От показаната информация стана ясно, че в " Приморски “ през м.г. са почистени 22 обекта – охранителни канали, дерета и канавки. В момента проводимостта е добра, на няколко места има наноси, само че няма заплаха от възпрепятстване на водния поток. Седемте дерета в регион " Младост “ са проводими, в някои елементи са открити наноси и паразитна растителност, които ще бъдат почистени.

В регион " Аспарухово “ м.г. от растителност са почистени двата охранителни канала и канавките, сега няма проблеми, минимално количество наноси има на канала на ул. " Моряшка “ откъм морето. Район " Владислав Варненчик “ е открито задръстване на тръба в дерето на ул. " Девня “, казусът ще бъде отхвърлен. По данни на еколога в регион " Одесос “ би трябвало да се почисти водостока до ул. " Стоян Заимов “. Дерето в Максуда се почиства взаимно с представители от жп превоз, защото мостовото оборудване е тяхна благосъстоятелност, уточни Николай Няголов, шеф на дирекция УСКОР.

В кметство Константиново регистрираха, че деретата в селото, които са към 1700 метра, са почистени през месец септември м.г., проводимостта им е естествена. Купен Пашов напомни, че Община Варна е подала към Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет искане за финансиране на план за промяна на дерето в с. Константиново на стойност 1,4 млн. лева

Община Варна е в подготвеност за поддържане на деретата и тази година. Има подписано рамково съглашение, следва районните администрации да приготвят количествено-стойностни сметки за възлагане на дейностите по разчистване, заяви Биляна Тодорова, началник-отдел " Озеленяване “. Ежегодно дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустрояване “ залага средства за планове и хидроложки изследвания на деретата. Две от тях – Франга дере и Кемер дере, са с подготвени механически планове, а за съвсем всички дерета са направени хидроложки изследвания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР