На теория новата формула, по която ще се изчислява данъкът

...
На теория новата формула, по която ще се изчислява данъкът
Коментари Харесай

Замърсителите плащат повече, ама друг път

На доктрина новата формула, по която ще се пресмята данъкът на колите, трябваше да е на правилото „ замърсителят заплаща повече ”. Тоест старите коли, неотговарящи на модерни екокритерии, да имат по-високи данъци, а новите возила да употребяват отстъпки за това, че дават отговор на Евро 4, 5 или 6. Нещо повече, в проектонаредбата на Община Пловдив черно на бяло написа, че колите с Евро 6 ще понижат налога с 40%, тези с Евро 5 с 20%, а тези с Евро 4 - с 10%. Идеята на законотворците бе по-високите налози на трошките да подтикват подмяната им с по-нови. Дотук с теорията обаче! Защото сметките демонстрират нещо напълно друго. На процедура се оказва, че новата формула напълно не дава отговор на замисъла си и нелогично и изборно санкционира едни водачи, а други - не.

Собствениците на най-маломощни коли - такива до 37 kW, от следващата година ще заплащат сигурно по-висок налог МПС. Това се постанова, тъй като от 2019 година скалата за мощността на колата се трансформира и рубрика за коли до 37 kW няма. Такива коли се вливат в категорията „ до 55 kW ”. И в случай че предходната година един kW при тях е коствал 0.48 лв., то в този момент става 0.55 лв..

Да вземем няколко образеца, които илюстрират хаоса с новите налози. Семейство Николови от Пловдив имат една кола - Тойота Корола, създадена през 2017 година и надлежно с екосертификат Евро 6. Мощността е 73 kW. В първата година по пътищата на новата Тойота община Пловдив начислява налог МПС 52.82 лв.. Прости сметки демонстрират, че за 2019 година същото щадящо природата возило ще има данък от 77.57 лв..

Разликата от 24 лв. нямаше да е толкоз фрапантна, в случай че не беше ясно, че надалеч по-стари коли и с по-нисък екостандарт ще имат… понижение на налога. Рено Меган, създадено през 2000 година с мощ 80 kW и отговарящо на Евро 2, ще има надалеч по-малко номинално покачване от 12 лв.. Миналата година водачът е плащал 130 лв., в този момент ще би трябвало да се бръкне със 142,56 лв.. Не е за поверие, само че Пежо 406, създадено през същата година, също Евро 2 и мощ 72 kW пък ще употребява близо 40% отстъпка спрямо предходната година. Налогът тогава е бил 104.20 лв., а в този момент ще падне на 61 лв.. С други думи - данъкът на трошката ще е даже по-малък от този на новата Тойота.

Интересна е обстановката с хибридните коли. Те се приравняват на стандарт Евро 6. Така Хонда CRZ с мощ 84 kW, създадена през 2011 година, ще има понижение на налога. Старата сума е 204 лв., в този момент данъкът пада на 122.47 лева, сочат калкулации по новата формула.

С КАЛКУЛАТОР В РЪКА

Всеки може да пресметна самичък налога на колата си за следващата година, стига да знае формулата. От 1.01.2019 година в нея влиза и нов детайл - екокомпонент /Евро 1,2,3,4,5,6/. Формулата наподобява по този начин:

Данък МПС = Имуществен съставен елемент /мощност и година на производство/, умножен по Еко съставния елемент

Всеки автомобил попада в друга канара на облагане, според от мощността си. Размера на налога се дефинира самостоятелно от всяка община. Държавата задава единствено рамката /виж таблица 1/. За новата година категориите са шест при пет за предходната година. Освен че най-маломощните коли се вливат в по-горната категория, смяна има и при най-мощните. Досега тези над 110 kW плащаха по 1.90 лв. за kW, без значение какъв брой над тази граница са. От следващата година в обособена категория са диференцирани возилата над 245 kW, чиито притежатели ще броят по 2.10 лв. за всеки kW. Така че и баровците с мощни коли ще се бъркат повече отсега нататък.

Коефициентът за възраст на автомобила не зависи от решението на локалната администрация.

Той се спуска на централно равнище /виж таблица 3/. Тук също има промени спрямо лани. Досега категориите бяха едвам три. Колите до 5 години се умножаваха с коефициент 2.8, отсега нататък той пада до 2.3. Колите над 5 до 14 години се умножаваха по 1.5. Занапред тази категория се разделя на две и колите сред 5 и 10 години се умножават по 1.5, а сред 10 и 15 години - по 1.3. Коефициентът за най-многобройната група в автомобилния парк на България -колите сред 15 и 20 години остава 1, а тези над 20 години се умножават по 1.1. Именно тук съперниците на новата формула за налог МПС скачат най-вече, тъй като чакаха коефициентите да са противоположни - по-малки за новите коли и по-големи за старите. Така още веднъж методът става обществен, а не еко. Заможните хора, които могат да си разрешат нови коли, ще заплащат солидни суми, макар че МПС-тата им дават отговор на най-високите екоизисквания. Съответно за най-вехтите коли нарастването на налога ще е алегорично.

Третият детайл във формулата - екологичната категория, би трябвало да понижа данъчната тежест за новите возила. /Виж таблица 2/.

КОЙ ПЕЧЕЛИ

Въпреки че е доста мъчно да се заключи за кои коли ще се заплаща по-малък налог от следващата година, едно е ясно. При равни други условия годината ще е преференциална за притежателите, чиито МПС-та минават от една категория в друга по отношение на възрастовия индикатор. Тоест коефициентът за 5-годишна кола лани е бил 2.8, за 6-годишна към този момент пада на 1.5. 10-годишната кола е имала коефициент 1.5, само че идната година той пада на 1.3.

В резюме - на сметка излизат пловдивчаните, чиито коли навършват 6 или 11 години през 2019 година

НЕ ВЯРВАТ НА ЧЕСТНА ДУМА

От следващата година отстъпката за съществуване на катализаторно устройство отпада. Самите чиновници на „ Местни налози и такси ” признават, че това мъчно се потвърждава и е имало доста опити за измами. Тази отстъпка се заменя по смисъл с екокатегорията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР