На тази стойност възлизат сключените към 30-и юни. Мониторингът обхваща

...
На тази стойност възлизат сключените към 30-и юни. Мониторингът обхваща
Коментари Харесай

Медийно отразяване на предстоящите избори: Колко пари всъщност са похарчили партиите?

На тази стойност възлизат подписаните към 30-и юни. Мониторингът обгръща формалните страници на 40 национални и районни медии – 10 малките екрани, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 осведомителни уеб страницата и организации.

Първенец за най-вече изхачерни пари по време на актуалната предизборна акция за медийно отразяване, несъмнено, е обединението ГЕРБ-СДС с 347 253 лева, следвана от левицата.

Обединените в патриотична коалиция партии, които в разнообразни формати не съумяха да влязат в Народното събрание на изборите през април, се подрежда на трето място с 254 016 лева

Единственият участник, който продължава да няма контракти за реклама в медиите, е партия Подем. От Атака още веднъж не са плащали за реклама, като са употребявали опцията да подпишат контракт за безплатно отразяване в партийната си телевизия Алфа.

Най-много средства досега е привлякла телевизия Евроком – 270 550 лева Тя е следвана от Българска национална телевизия с 223 900 лева и bTV със 173 471 лева Нова ТВ остава на пето място по привлечени средства след вестник 24 часа.

Въпреки че сумите на двете най-големи частни национални малките екрани набъбнаха по отношение на предходната седмица, те остават доста по-малки от предишни акции. Двадесет дни след началото на акцията, bTV към този момент има три подписани контракта – с Българска социалистическа партия за България, с ГЕРБ-СДС и с Български патриоти – Вътрешна македонска революционна организация, Воля и НФСБ. Три са и договорите на Нова ТВ – с Българска социалистическа партия за България, с Партия на Зелените и с патриотичната коалиция.

Данните демонстрират, че отделените средства за медийна реклама от участниците в тази акция, са рекордно ниски. На същия стадий преди парламентарните избори през април партийните централи бяха отделили 3 518 725 лева, в акцията за парламентарните избори през 2017-та разноските възлизаха на 2 429 846 лева, а през 2014-а – 2 289 102 лева, показват от Отворен парламент.

Според наблюдаващите евентуално съществена причина за това е рекордно скъпата медийна акция преди два месеца, която доста понижи средствата в партийните каси.

Десет дни преди края на акцията най-гледаните съгласно данните на пийпълметрията национални частни малките екрани – bTV и Нова ТВ, не са измежду желаните канали за връзка с гласоподавателите. Към този миг те са съумели да привлекат едвам 18% от средствата за предизборна реклама, вместо обичайните за тях 50%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР