На тази дата през 1948 г. СССР започва блокадата на

...
На тази дата през 1948 г. СССР започва блокадата на
Коментари Харесай

Денят 24 юни в световната история

На тази дата през 1948 година Съюз на съветските социалистически републики стартира блокадата на Берлин. Съюзническите сили стартират да доставят своите елементи в града по въздуха. Федералната комисия по търговията на Съединени американски щати афишира решението си за задължаване на производителите на цигарени произведения да включват върху опаковките си надпис, предупреждаващ за вредата от тютюнопушенето на
На 24 юни 1934 година столицата на Украйна е преместена от Харков в Киев.
Първата галерия на Пабло Пикасо, която реализира огромен триумф, е открива в Париж през на 24 юни 1901 година
На 24 юни са родени: аржентинският футболист Лионел Меси, американският физик Виктор Франц Хес, Филипа д`Авен, брачна половинка на британския крал Едуард III...
На 24 юни умират: американският артист Илай Уолък, румънският стихотворец Михай Бенюк, Мария Лешчинска, полска принцеса и кралица на Франция (1725–1768).

2014 година
Президентът на Финландия Саули Нийнистьо назначава нов кабинет отпред с 46-годишният Александър Стуб доскорошен министър по европейските въпроси и външната търговия на мястото на Юрки Катайнен, който през април афишира, че желае да работи в европейските институции.

2014 година
Съединени американски щати либерализира режима за експорт на петрол от страната.

2013 година
В Гърция се сформира ново държавно управление. За заместител министър-председател и министър на външните работи е назначен ръководителят на ПАСОК Евангелос Венизелос. Демократична левица излиза от държавното управление поради затварянето на държавната телевизия. Кабинетът е с нови министри на правораздаването, административната промяна, превоза и защитата от квотата на ПАСОК.

2012 година
На Галапагоски острови на 100 години умира последният представител на 11-тия подвид на Слонската костенурка - „ Geochelone nigra abingdoni “ - Самотният Джордж от остров Пинта.

2011 година
Международният арбитражен съд по Руанда Геноцид в Руанда осъжда на пожизнен затвор някогашния министър на Руанда по фамилните и женски въпроси Полин Нирамасухуко, с което тя става първата жена наказана по отношение на геноцида над племето Тутси през 1994 година, когато са избити над 800 хиляди индивида.

2002 година
При най-тежката в Африка влакова злополука, станала в Танзания, умират 281 души и над 400 са тежко ранени.

2001 година
Руският публицист Александър Солженицин приключва своето проучване за живота на евреите в Русия.

1999 година
Правителството на Съединени американски щати предлага 5 млн. $ за залавянето на президента на Югославия Слободан Милошевич.

1999 година
Израелската авиация бомбардира бази на мюсюлманската формация „ Хизбула ” в Южен Ливан.

1977 година
Американските данъчни служби оповестяват, че американският президент Джим Картър не е платил налозите си за 1976 година Тридесет и деветия президент на Съединени американски щати ръководи в интервала 1977-1981 година Той е представител на Демократическата партия. През 1946 година приключва Военноморската академия и до 1953 година служи във Военноморски сили на Съединени американски щати. От 1971 до 1975 година Картър е губернатор на щата Джорджия. Приносът му в международната политика е разнопосочен - посредничи за подписването на споразуменията от Кемп Дейвид сред Израел и Египет, пази човешките права в интернационална политика още преди края на Студената война, ангажира се в решение на споровете на няколко континента, води посреднически и миротворчески задачи в Судан, Етиопия, Еритрея, Сомалия, Хаити, Северна Корея и други През 2002 година Картър получава Нобелова премия за мир.

1964 година
Федералната комисия по търговията на Съединени американски щати афишира решението си за задължаване на производителите на цигарени произведения да включват върху опаковките си надпис, предупреждаващ за вредата от тютюнопушенето.

1948 година
Съюз на съветските социалистически републики стартира блокадата на Берлин. Съюзническите сили стартират да доставят своите елементи в града по въздуха. Берлинската обсада продължава от 24 юни 1948 година до 12 май 1949 година Целта на блокадата е западните съдружници на Съюз на съветските социалистически републики да се откажат от окупационните си зони в Берлин, който напълно е обкръжен от руската окупационна зона. Франция, Англия и Съединени американски щати в продължение на 11 месеца организират впечатляваща филантропична акция, като основават по този начин наречения „ Берлински въздушен мост " от другите им окупационни зони в Германия към Берлин.

1948 година
Във Варшава приключва първата взаимна конференция на министрите на външните работи на Съюз на съветските социалистически републики, Албания, България, Чехословакия, Полша, Югославия, Румъния и Унгария. Тя е в отговор на извършената преди този момент Лондонска конференция на Съединени американски щати, Англия и Франция по немския въпрос. Приема се взаимна декларация с претенции за демилитаризиране на Германия, подписване на кротичък контракт с нея и основаване на демократично общогерманско държавно управление.

1945 година
На 24 юни 1945 година в 10,00 ч. сутринта на " Червеният площад " в Москва стартира Парадът на успеха след края на Втората международна война (1939-1945). Парадът се командва от маршал Константин Рокосовски, който рапортува на маршал Георгий Жуков. Военните оркестри подават сигналът " Слушайте всички! " и извършват химните " Славься, русский народ! " на Михаил Глинка и химна на Съветският съюз. Веднага по-късно стартира тържественият марш на войските. В него вземат участие представители на всички настоящи полкове от армейските фронтове към края на войната, военните академии, военните учебни заведения и елементи на московския гарнизон. В парада вземат участие всички носители на званието Герой на Съветския съюз, кавалерите на ордените " Слава ", както и прославени снайперисти.

1940 година
По време на Втората международна война (1939-1945 г.) приключва настъплението на немската войска против Франция. Кампанията стартира на 10 май, като подготовката и провеждането й са в извънредно удобна за Германия конюнктура. Целта на акцията е окупация на Холандия, Белгия, Люксембург и излизане на Франция от войната. Германското командване възнамерява да реализира дейностите си на 2 стадия (операции “Гелб ” и “Рот ”). За осъществяване на интервенция “Гелб ” под командването на генерал-полковник В. декор Браухич са съсредоточени 136 дивизии, от тях 10 танкови, 2 580 танка, 3 824 самолета, 7 378 полеви оръдия. Главния удар се нанася от група армии “А ”, командвана от генерал-полковник Г. декор Рунщет, посредством обход на линията Мажино и има за цел да раздели фронта на съдружниците и да откъсне силите им в Белгия и Северна Франция. Група армии “Б ”, командвана от генерал-полковник Ф. декор Бок, има задача да овладее бързо Холандия и посредством удар в Централна Белгия да задържи основните сили на съдружниците в Белгия и по-късно дружно с група армии “А ” да ги унищожи. Група армии “С ”, командвана от генерал-полковник В. декор Лееб, има задача да отвлича по-големи сили на съперника на линията Мажино. На Германия съюзното командване опълчва североизточния фронт, командван е от военачалник Ж. Жорж. Фронтът се простира от Па дьо Кале до Швейцария и е формиран от 3 групи армии. Първата група, формирана от 32 френски и 9 британски дивизии, от началото на нахлуването на съперника в Белгия и Холандия би трябвало да заеме рубежа р. Маас, Намюр, Лиеж, Антверпен и да сътвори здрав фронт на защита. Зад линията Мажино са развърнати втора и трета групи армии, формирани общо от 50 пехотни дивизии. В запас на фронта стоят 17 пехотни дивизии. На североизточния фронт съдружниците имат общо 111 дивизии, към 3 100 танка и повече от 12 500 оръдия. Военновъздушните сили разполагат с 1 648 френски и 1 837 британски самолета. На 10 май немските войски нарушават неутралитета на Холандия, Белгия и Люксембург и стартират стратегическо нахлуване с поддръжката на авиацията и необятно потребление на въздушни десанти. На 14 май холандската войска капитулира. На 21 май немски танкови дивизии доближават брега на Ла Манш и отрязват 22 белгийски и 28 англо-френски дивизии в региона на Дюнкерк. На 28 май белгийската войска капитулира, а обкръжените англо-френски войски с цената на огромни загуби до 4 юни съумяват да се изтеглят в Англия. На 5 юни немската войска стартира интервенция “Рот ”. За малко време тя съумява да излезе в гръб на линията Мажино и да разгроми френските войски. На 10 юни държавното управление се реалокира в Бордо. На 14 юни Париж пада без пердах. Френското държавно управление, отпред с Маршал А. Петен, взема решение за капитулация, подписана на 22 юни в Компиен.

1938 година
Михаил Булгаков приключва романа си „ Майстора и Маргарита ”. Руският публицист и драматург е занаятчия на гротеската. Син е на професор от Киевската духовна академия, а самият той приключва медицина в Киевския университет. След това работи като доктор в Смоленския край и в Киев. Булгаков стартира да написа през 1919 година Първият му разказ „ Белая армия " е отпечатан в сп. „ Россия " (1924 г.), само че не напълно. Единствената оповестена приживе на създателя книга е сборника „ Дьяволиада ".

1934 година
Столицата на Украйна е преместена от Харков в Киев.

1920 година
Образувана е Чувашката самостоятелна област, която през 1925 година се преобразува в Чувашка самостоятелна република. От септември 1990 година е Чувашска ССР, а от 1992 година - Република Чувашия. Републиката е индивид на Руската Федерация и е ситуирана в източната част на Руската низина, в по-голямата си част на десния бряг на р. Волга. Граничи с Нижегородска област на запад, с Република Марий Ел на север, с Татарстан на изток и с Мордовия и Уляновска област на юг. Столица на републиката е град Чебоксари.

1901 година
В Париж е открита първата галерия на Пабло Пикасо, която реализира огромен триумф. Испанският художник и ваятел е роден през 1881 година в Каталония, а от 1904 година живее в Париж. През 1907 година Пикасо поставя основите на кубизма, характерен образец е " Госпожиците от Авиньон ". Към 1910 година художникът си служи с деформации в произведения, близки до сюрреализма. Независимо от субективизма, творбите му са публично ангажирани, мощно прочувствени, с израз на яд и болежка против насилието - образец за това е " Герника ". От 1940 година Пикасо се включва в придвижването за мир с афиш и рисунки " Гълъбът на мира ".

1894 година
Италианският анархист С. Казерио убива френския президент Мари Франсоа Сади Карно. Карно е роден на 11 август 1837 година Той е четвъртият президент на Третата република, като заема този пост от 1887 година до гибелта си. Преди това е министър на публичните градежи (1880-1885 г.) и министър на финансите (1885-1886 г.). Карно е наследник на политика Иполит Карно, племенник на физика Никола Леонар Сади Карно и внук на Лазар Карно, също политик.

1812 година
Войските на Наполеон пресичат река Неман и навлизат в Русия. Походът против Русия е неудачен и Наполеон е заставен да отстъпи, като потегля назад за Франция. Основната му неточност в съветския поход е не толкоз военна, колкото политическа. Вместо да даде независимост на съветския народ, като унищожи феодално-крепостническата система, отстрани самодържавието и вкара конституционно ръководство, той окупира Русия. Това разрешава на Александър I и царедворците да го разгласят за зложелател на Русия и на православната религия. Целият съветски народ се подвига на война за отбрана на вярата и отечеството.

1717 година
В Англия е основана първата в света масонска ложа.
Религиозно-етичното придвижване поражда в Англия със основаването на така наречен “Велика ложа ” през 1717 година и по-късно е публикувано в целия свят. То проповядва обединяването на хората върху правилата на братството, любовта, равенството и взаимопомощта, преплитайки ги с детайли на набожен мистицизъм.

1713 година
Русия и Османската империя подписват кротичък контракт, с който се поставя завършек на Руско-турската война (1710 - 1713 г.). Договорът повтаря главните клаузи на Пруския кротичък контракт от 1711 година Русия отстъпва на Османската империя Азов и съединената с него територия до р. Орел. Освен това се задължава да изтегли войските си от Полша.

1509 година
Хенри VIII е коронован за крал на Англия. Вторият британски крал от династията Тюдори е един от най-ярките представители на британския максимализъм. По време на неговото ръководство е извършена Реформацията, която той преглежда като значимо средство за подсилване на абсолютизма и кралската хазна. Повод за Реформацията е отводът на папата да утвърди развода на Хенри VIII с Катерина Арагонска и женитбата му с Ана Болейн. През 1534 година, след разкъсване на връзките с папата, Хенри VIII е провъзгласен от Народното събрание за глава на англиканската черква. Томас Мор, оповестил се срещу Реформацията, е екзекутиран на идната година. През 1536 година и 1539 година е извършена секуларизация и манастирските земи минават в ръцете на аристокрацията. Съпротивата против тази политика е грубо потушавана. Огромните разноски на двора и войните с Франция и Германия довеждат в края на ръководството на Хенри VIII до цялостна икономическа и финансова съсипия.

1497 година
Джон Кабот доближава до остров Нюфаундленд, Канада. Истинското име на италианския мореплавател е Джовани Кабото. Той е роден в Генуа в средата на XV в. През 1476 година се преселва във Венеция, а през 1490 година постъпва на британска работа. Изпратен е от бристолските търговци да търси западен морски път до Китай и тъкмо тогава стига до остров Нюфаундленд. През 1498 година Кабот доближава и до американския континент. Изследва източното крайбрежие на Северна Америка.

1099 година
Основан е Орденът на свети Йоан Йерусалимски - един от най-старите християнски ордени, съхранили се до наши дни. Той е учреден от монашеско приятелство, издигнало болница на името на Св. Йоан в Йерусалим, в която да се лекуват поклонници и кръстоносци. От 1120 година орденът на Св. Йоан става независима организация, в която се вливат и рицари кръстоносци. В края на XII в., когато християните са прогонени от Палестина, йоанитите се настаняват в Кипър. През 1307-1309 година орденът подвига мощна цитадела на остров Родос, където над два века рицарите съумяват да отбият многочислените опити на турците да завладеят острова. През 1522 година Сюлейман Великолепни съумява да разбие със своите 200 000 бойци съпротивата на 300 йоанити. През 1530 година императорът на Свещената римска империя Карл V, надявайки се по този метод да защищити Рим от набезите на Османската империя, предава Малта за постоянно притежание на рицарите хоспиталиери на св. Йоан Йерусалимски. Там йоанитите се изправят против нашествието на 30 000 еничари. 700 рицари, предвождани от Ла Валета (чието име през днешния ден носи столицата на Малта), разрушават нападателите. Така Орденът на Св. Йоан вечно свързва името си с Малта и става Малтийски. През 1798 година когато Наполеон превзема острова 53 рицари минават на работа при Бонапарт. Онези, които не желаят да се подчинят на Наполеон намират мощен покровител за оцеляването на ордена в лицето на съветския император Павел I, който желае да трансформира Малта в съветски бастион в Средиземноморието. Подслонили се при него рицари йоанити го прогласяват за нов магистър на ордена, само че Ватиканът не признава публично този избор.

На тази дата са родени:

1986 година
Роден е Лионел Меси, аржентински футболист, играещ за FC Barcelona.

1895 година
Роден е Джак Демпси, американски професионален боксьор, който е Световен първенец в тежка категория от 1919 до 1926 година. Един от най-агресивните боксьори в историята на този спорт, с извънредно мощен удар, доста известен измежду боксовата общност при започване на ХХ век.

1883 година
Роден е Виктор Франц Хес, американски физик, Нобелов лауреат през 1936 година

1311 година
Родена е Филипа д`Авен, кралица на Англия, по-известна като Филипа дьо Ено. Тя е брачна половинка на крал Едуард III.

На тази дата умират:

2014 година
Умира Илай Уолък, американски артист от еврейски генезис. Участвал е във Втората международна война. Започва кариерата си на Бродуей през 1945 година и печели премия „ Тони “ през 1951 година Прави дебюта си в киното през 1956 година във кино лентата Baby Doll и по-късно се снима в доста и разнообразни филми, сред които „ Великолепната седморка “, „ Златото на Макена “, „ Добрият, неприятният и злият “, „ Кръстникът 3 “ и други. Изиграл е 80 функции в киното и съвсем толкоз в телевизионни постановки. Пише автобиографична книга през 2005 година Продължава да се снима чак до 2010 година, което го прави един от най-възрастните дейни артисти в Холивуд към оня миг. Женен е за актрисата Ан Джаксън от 1948 г до гибелта си през 2014 година Имат 3 деца.

1988 година
Умира Михай Бенюк - румънски стихотворец, прозаик, държавник, психолог, учен. Той е един от уредниците на румънския антифашиски фронт.

1980 година
Умира Борис Кауфман - оператор. Той е роден през 1906 година и е брат на съветските режисьори Михаил и Денис Кауфман (Дзига Вертов). Борис Кауфман емигрира във Франция, където приключва Сорбоната. Оператор е на филмите на Жан Виго. От 1942 година живее в Съединени американски щати, където снима военни документални филми, а след 1945 година сътрудничи най-вече на Елиа Казан, Сидни Лъмет, Мартин Рит и Ото Преминджър. Снима: “24 часа за 30 минути ” (1928 г.), “Маршът на машините ” (1928 г.), “По мотив на Ница ” (1930 г.), “Нула за държание ” (1933 г.), “Аталанта ” (1934 г.), “Човекът от Дакота ” (1940 г.), “Пътешествие в медицината ” (1947 г.), “На кея ” (1954 г.), “Бейби Дол ” (1956 г.), “12 ядосани мъже ” (1957 г.), “Такава жена ” (1959 г.), “Бегълците ” (1960 г.), “Великолепие в тревата ” (1961 г.), “Дългото пътешестване на деня към нощта ” (1962 г.), “Притежателят на заложната къща ” (1964 г.), “Групата ” (1965 г.), “Чао, храбрецо ” (1967 г.), “Братство ” (1968 г.), “Кажи, че ме обичаш, Джуни Мун ” (1970 г.).

1768 година
Умира Мария Лешчинска, полска принцеса и кралица на Франция (1725–1768). Съпруга на Луи XV.

979 година
Умира Ищван Йоркен, маджарски публицист – сатирик

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР