На тази дата православната църква почита паметта на Св. мъченица

...
На тази дата православната църква почита паметта на Св. мъченица
Коментари Харесай

Хубав празник! Днес черпят 6 добри имена и жените почитат мъжете

На тази дата православната черква уважава паметта на Св. мъченица Агатия, от старогръцки името значи "добра ". Света Агатия е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения против християните. Във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и гибел. Агатия (Добра) е родена в Палермо (Сицилия) - била скромна християнка, славела се със своята хубост, добродетел и благороден жанр. Родителите й оставили огромно благосъстояние, само че тя малко ценяла земните богатства.
Когато локалният шеф Квинтиан пратил бойци, тя умерено отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отхвърли от Христовата религия. Славата на мъченическата й гибел бързо се разнесла измежду вярващите и незабавно след нейната гибел християните построили черква над нейната гробница. Простата дреха, която тя нормално носела, била сложена на гроба й за спомен на нейното примирение.
Жителите на Катания благоговейно тачат нейната памет.
Недалеч от града се намира вулканът Етна, който понякога бълва огън и гореща лава.
Веднъж, когато ужасно изригване застрашавало града с крах, те взели дрехата на света Агатия и я държали против огъня. Бедата предходна и катанските поданици благодарили на светата мъченица за нейното покровителство. Това било в годишнината на нейната гибел.
Според националните поверия дамите честват днешния ден в чест на мъжете: да бъдат здрави и мощни. Още сутринта булките омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После невестите се събират на почерпка с вино, с цел да почетат съпрузите си.
На 5 февруари имен ден честват всички, които носят името Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри, Агата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР