На тържеството ще присъстват българският министър-председател Бойко Борисов, турският президент

...
На тържеството ще присъстват българският министър-председател Бойко Борисов, турският президент
Коментари Харесай

Дългоочакваният Ден Настъпи! Бойко Борисов И Ердоган Откриват Желязната Църква В Истанбул!

На тържеството ще участват българският министър-председател Бойко Борисов, турският президент Реджеб Ердоган, министърът на външните работи Екатерина Захариева, високопоставени представители на Истанбулската огромна община, други публични лица и посетители от българската църковна община в Истанбул.

Основният камък на неповторимия храм е положен през 1892 година Църквата е издигната по план на фамозния проектант Ховсеп Азнавур, който поради нестабилния терен предлага осъществяването да бъде от стоманени детайли, дело на австрийска компания.

Частите са доставени от Виена по Дунав до Черно море, а оттова са превозени до Цариград.

Църквата е осветена през 1898 година

В последните години металните детайли бяха ръждясали, а дървените основи - изгнили.

Ремонтът коства 16 млн. турски лири или към 7,5 млн. лв.. От тях 15 милиона лири са предоставени от турската страна, а останалият 1 млн. лири е провиснал от България.

В резултат на реставрацията външните колони са подсилени и към този момент са с дебелина 15 сантиметра, а не 10, както беше до момента.

Подът на Желязната черква пък към този момент се поддържа от 320 бетонни колони. Куполите на храма са покрити със златен варак.

Заради възобновяване на църквата „ Св. Стефан “ на реципрочна основа в България беше реставрирана основната джамия в Пловдив - „ Джума джамия “.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР