На тържествена церемония в Ниш бе пуснат в експлоатация интерконектора

...
На тържествена церемония в Ниш бе пуснат в експлоатация интерконектора
Коментари Харесай

Радев, Вучич и Алиев пуснаха в експлоатация интерконектора България-Сърбия

На тържествена гала в Ниш бе пуснат в употреба интерконектора България-Сърбия. На откриването участваха българският президент Румен Радев, сръбския държавен глава Александър Вучич и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, оповестява Българска национална телевизия.

Капацитетът на газопровода е 1 милиард и 800 милиона кубически метра годишно. Връзката е реверсивна и газ може да тече в двете направления. Газовата връзка е дълга 170 километра и свърза градовете Нови Искър и Ниш.

На територията на България са построени 62 километра като тяхното строителство стартира на 1 февруари. Цената на плана в България е 76,6 млн. евро. Голяма част от сумата е обезпечена посредством заем и лично финансиране от държавната компания " Булгартрансгаз ".

По думите на Румен Радев интерконекторът България-Сърбия е нещо доста повече от инфраструктурен план. Той е знак на сполучливото ползотворно съдействие сред България-Сърбия-Азербайджан, разясни президентът. Според него интерконекторът ще способства за повишение на капиталовия интерес към пограничните райони. Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност, добави той.

Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще ускори националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар, изтъка Вучич.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев уточни, че до 2027 година Азербайджан ще удвои износа си на природен газ към Европа. Той разясни, че износът доближава до 8 милиарда кубически метра годишно. По думите му тази година ще надвиши стигнем 12-милиардният пространствен метър, което е 50% от нашия експорт в международен мащаб. Имаме и други огромни проекти - енергийната тактика на Азербайджан се ползва с всички планове, които сме почнали, добави Алиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР