На тържествена церемония в корабостроителен завод МТГ - Делфин“ в

...
На тържествена церемония в корабостроителен завод МТГ - Делфин“ в
Коментари Харесай

Румен Радев ще присъства на полагането на кила на патрулния кораб Храбри от бойния ни флот в Езерово

На тържествена гала в корабостроителен цех „ МТГ - Делфин “ в село Езерово през днешния ден ще бъде заложен килът на първия от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за Военноморски сили, оповестиха от министерството на защитата.

В церемонията ще вземат участие президентът Румен Радев, министърът на защитата Драгомир Заков, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов ще вземат участие в церемонията.

При залагането на кила ще бъде спазена античната корабостроителна традиция за слагане на монети сред гредите за сполучливо и безвредно корабоплаване. С церемонията на процедура стартира и построяването на кораба, прецизираха от министерството на защитата.

Изпълнението на плана за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили стартира през 2020 година със сключването на контракт сред Министерството на защитата и компания компания, която след това е преименувана. Стойността на контракта е 984 млн. лева с Данък добавена стойност. Към момента са разплатени общо 342 млн. лева До края на т. година следва да се платят още 16 млн. лева, показват от МО.

Първият транспортен съд следва да се достави на Военноморски сили до края на 2025 година, а вторият - до края на 2026 година Неговото строителство ще започва при започване на 2023 година

На първия от новите кораби ще бъде присвоено името „ Храбри ” и бордови номер 12, а на втория - името „ Смели ” и бордови номер 11. Така ще бъде спазена традицията на българските Военноморски сили на новопридобити кораби да бъдат присвоявани имената на отличили се плавателни съдове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР