На тържествена церемония в Аула Максима, по случай Деня на

...
На тържествена церемония в Аула Максима, по случай Деня на
Коментари Харесай

Фандъкова връчи на проф. Жечев специален жезъл


На тържествена гала в Аула Максима, по случай Деня на Академията – 15 ноември, кметът на Столична община, госпожа Йорданка Фандъкова връчи на ректора на НСА „ Васил Левски “, проф. Пенчо Гешев скиптър – знак на ректорското достолепие и единството на академичната общественост.

В университетския парад той е третият от ректорските регалии след огърлицата и тогата. “В духа на университетските обичаи за духовна независимост и извисеност, приемете още един подарък от Столична община, като самопризнание за автономията на Академията, силата на човешкия дух и силата на знанието. Връчвам на Ректора скиптър, символизиращ общочовешките полезности и олимпийските правила, духът на Академията, само че и духът на Апостола – свободата, единението “, съобщи при връчването госпожа Фандъкова и пожела на преподаватели и студенти да не престават да работят със същия възторг, тъй като като се изключи че вършат София европейска столица на спорта, въодушевяват нея и екипа й да работят със същия този възторг и сили.

Бурни овации получи създателя на жезъла Георги Чапкънов, който бе измежду формалните посетители на празника на НСА „ Васил Левски “. Номинираният от Студентския съвет на НСА Димитър Полков от факултет „ Педагогика “ одобри от проф. Гешев жезъла, който традицията повелява да носи пред ректора и ректорското управление на всяко тържествено шествие и гала.

Столичният кмет връчи на четвъртокурсника Христо Велчев “Наградата на кмета на Столична община за проучвателен план в региона на спорта със важен социално-обществен принос “ в размер на 1000 лв.. Студентът в компетентност „ Баскетбол “ стана притежател на премията за млад академик с решение на ректорския съвет. Той е отличен с премия от Деветата интернационална научна конференция за студенти и млади учени в Казахстан тази година.

Ректорът благодари разгорещено на Столична община за жеста на внимание и почитание: “Позволявам си от името на настоящето, а и на бъдещо управление на НСА, да благодаря за изненадата и жеста към нашата институция. Още един път декларирам готовността на Академията да работи постоянно, безрезервно и взаимно със Столична община. Благодаря ви госпожо Фандъкова “.

По празнична традиция проф. Гешев връчи дипломите на придобилите Общински народен съвет „ Доктор “, Народно събрание „ Доктор на науките “ и АД „ Доцент “ след 24 май т.г.както и оценки на спортисти- студенти в НСА, постигнали високи спортни резултати на международни, европейски шампионати и купи.

Членовете на Съвета на настоятелите връчиха чековете за стипендии в размер на 2000 лева, които обезпечават за студентите отличници в посоки „ Спорт “,„ Обществено здраве “ и „ Педагогика на образованието по физическо образование “ - „ Оберон Радио Макс “ ЕООД със притежател Красимир Гергов, „ Екофарм “ с шеф доктор Петър Велев и компания „ Еконт “, представлявана от Юри Алкалай.

Веднага след тържествената част проф. Татяна Янчева, заместник-ректор на НСА по научната и интернационална активност и вицепрезидент на Конгреса, даде началото на пленарната сесия на Втория интернационален теоретичен конгрес „ Приложни науки в спорта “, провеждан взаимно с Първи балкански теоретичен конгрес „ Физическо образование, спорт, здраве “. В нея посетител -лектори бяха Карина Ангелиева – заместник-министър на образованието и науката, проф. Наталия Стамбулова, ДН – професор по спортна логика на психиката от Университета в Халмщад, Швеция и доктор Юри Шефер – президент на Международния съвет за спортни науки и физическо образование.

Започна работа и научният симпозиум „ Биоактивни субстанции с приложение в спорта “, както и паралелните сесии, в които отчети ще изнесат водещи учени и специалисти от България и чужбина в региона на спортната логика на психиката, физиотерапия, новите трендове в спорта, двойната кариера при спортистите и други

По-късно денем ректорът на НСА, проф. Пенчо Гешев одобри на публична среща проф. Жуел Жарани и проф. Робер Цитози от спортния Университет в Тирана, които подписаха Рамковото съглашение за съдействие сред спортните университети и факултети и основаването на районна мрежа за спортна просвета и обучение. То бе подписано преди ден от техните сътрудници от 12 спортни университети и факултети от 8 страни от Балканския район.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР