На тържествена церемония, която ще се състои на 23 март

...
На тържествена церемония, която ще се състои на 23 март
Коментари Харесай

Председателят на Съда на ЕС става „доктор хонорис кауза” на СУ


На тържествена гала, която ще се състои на 23 март в Аулата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, ръководителят на Съда на Европейския съюз проф. доктор Кун Ленартс ще бъде почетен с почетното звание „ лекар хонорис идея ”.

Предложението за удостояването на международно приетия правист в региона на европейското право и сравнителното конституционно право с почетното звание на най-старото висше учебно заведение в България е на Юридическия факултет.

Проф. доктор Кун Ленартс ще произнесе академично слово на тематика: „ Европейският съд по правата на индивида и Съдът на Европейския съюз: Създаване на синергии в региона на отбраната на главните права “.

Кун Ленартс е роден през 1954 година Завършва Университета в Льовен със степен по право (1974 г.). През 1978 получава магистърска степен по право, през 1979 година става магистър по обществена администрация в Харвардския университет. През 1982 година пази докторска степен по право в Университета в Льовен. Докторската му дисертация е отдадена на сравнителноправно проучване на европейското и американското конституционно право и юриспруденцията на Съда на Европейските общности и Върховния съд на Съединени американски щати.

След защитаването на докторската си дисертация през 1983 година Кун Ленартс е назначен за професор в Юридическия факултет на Университета в Льовен, където преподава и до момента. Основател през 1990 година и шеф до 2009 година на Института за европейско право към Университета в Льовен, който е в основата на правенето и публикуването на някои от водещите учебници по институционно и процесуално право на Европейския съюз. Институтът е водещ научен център за преподавателска и научноизследователска активност в областта на правото на Европейския съюз и сравнителното конституционно право.

Гост-професор в Харвардския университет, Колежа на Европа в Брюж, Академията за европейско право във Флоренция, университетите в Гент, Антверпен и Брюксел, Кингс Колидж в Лондон и други

Бил е поредно правосъден секретар, член на Брюкселската адвокатска гилдия, настоящ като юрист пред Съда на Европейските общности, арбитър в Първоинстанционния съд, арбитър в Съда на Европейския съюз и заместник-председател на съда. От октомври 2015 година е ръководител на Съда на Европейския съюз. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР