На тържествена церемония двукратният олимпийски шампион в бързото пързаляне с

...
На тържествена церемония двукратният олимпийски шампион в бързото пързаляне с
Коментари Харесай

Сладък завършек на един легендарен кънки сезон за Кйелд Наус

На тържествена гала двукратният олимпийски първенец в бързото пързаляне с кънки на дълга писта от Пьонгчанг (Южна Корея) Кйелд Наус получи премията за кънкобегач на годината Холандия. Награда, която е най-значимата в кънки бягането в международен мащаб. Наименувана на именития в предишното Ард Схенк и връчвана годишно от 1990г., през последните десетина години тя е била най-вече владеене на Свен Крамер. 8 пъти за 11 години  влиятелната статуетка отива в ръцете на Крамер. При дамите премията бе отредена за Йорийн тер Морс, която комбинира кънки бягането на дълга с това на къса писта.
Само преди няколко дни Кйелд Наус записа следващата си победа в последнотo съревнование за този сезон. Холандският „ кънкобегач с крила ”, чийто персонален спонсор е производителят на енергийната напитка Ред Бул, завоюва последния старт за Световната купа по кънки тичане на 1000 метра. Направи го, тествайки най-голямата оригиналност в кънки бягането този сезон, а точно новият модел ножове на марката „ Викинг ”. Mоделът ножове за кънки тичане, който дава по-голяма непоклатимост при висока скорост на пързаляне и по-добър грип в завоите, което е нещо доста значимо в спринтовите дисциплини и в тези на междинните дистанции. На ледения овал в Минск, Наус освен се пребори за първото място в надпреварата, само че и съумя да се пребори с конкуренцията за спечелването на дребния международен глобус на 1000-метровата отдалеченост, което се трансформира в нещо като един доста сладостен десерт или казано с други думи един извънредно сладостен свършек на спортния сезон за Кйелд Наус.

„ Трудно беше да печеля. Изненадан бях, че нещата се получиха, тъй като не се усещах в супер форма към този момент. Настинал съм и по тази причина не бях сигурен дали ще съумея да реализира задачата, за която бях пристигнал в Минск. Пързалянето ми за моя наслада се получи сносно по отношение на скорост. Въпреки, че в последния завоя силите ми се изчерпаха усещах, че мога да победя Лоренцен. Тогава си споделих: Да, ще успееш. И съумях. Това беше черешката на тортата ", призна Наус.

Тук ми се желае да поспоря малко с Кйелд Наус, кое е черешката на тортата. Определено за мен това бяха двете му олимпийски трофеи (на 1500 и 1000 метра) от игрите в Южна Корея, които той завоюва през февруари. Наречете го както желаете „ черешката на тортата ”, „ главното ядене ”, само че това си беше освен това от сбъдната фантазия и то освен за самия него, само че и за всички фенове на кънки бягането по света. Това беше върхът в спортна кариера на Наус до в този момент. Кйелд Наус стана кънкобегачът №1 на олимпийските игри в Пьонгчанг. Дори и определяния за най-велик в актуалното бързо пързаляне на дълга писта Свен Крамер не е реализирал това, което Наус съумя да реализира в Корея, а точно да завоюва два златни олимпийски медала в две разнообразни дисциплини при самостоятелното кънки тичане. Ард Схенк е единственият с три олимпийски трофеи в самостоятелните бягания, извоювани през далечната 1972 година. Наус е първият холандец и едвам третия кънкобегач в международен мащаб, който печели две олимпийски трофеи по време на едни олипийски игри в междинните дистанции на кънки бягането.

Кйелд е човек, който не се отхвърля елементарно от фантазиите си. Преследва ги до дъно. При толкоз гений, той на два пъти не съумява да си обезпечи квоти за присъединяване в идни олимпийски игри. На косъм му се разминат участията в игрите във Ванкувър (2010г.), където заради предписание, което разрешава един играч да бъде сменен с различен в последния миг Наус не отпътува за канада и в Сочи (2014г.), където здравето изиграва неприятна смешка на Кйелд по време на холандския олимпийски квалификационен шампионат. Два пъти „ черна котка ” му минава път, само че не и този трети път.

„ Няма нищо по-хубаво от пързалянето с кънки ”, декларира Наус и продължава да се бори. Това за него не е по никакъв начин мъчно, тъй като той прави точно това, което обича най-вече да се пързаля с кънки. Откакто Наус намера любовта в лицето на мис Холандия за 2011 година - Джил Лорън де Роблес и най-много откогато през 2016 година Наус става татко, нещата в живота на симпатичния холандски кънкобегач потръгват. През миналия сезон на същия мразовит овал, на който тази година Наус стана повторен олимпийски първенец, той стана и международен първенец на 1000 и 1500 метра.

Роденият в Лейдън фрийстайл блейдър, който години наред комбинира визитите си в скейт парковете със тренировките на ледената пързалка последователно се трансформира спортна звезда, персона, която също, както Свен Крамер да е в положение да поддържа интереса на международната аудитория към един типичен зимен спорт, какъвто е кънки бягането. Кйелд е сегашното и бъдещето на своя спорт.  Не инцидентно и край пързалките по време на надпреварите по кънки тичане се виждат от ден на ден и повече постери с посланието „ Кйелд йей яз ън хелд ”. Името на Кйелд в това обръщение, което на български значи „ Кйелд ти си воин ” е римувано прелестно. Кйелд Наус придава актуален тип на този другояче консерватовен спорт. Нещо, което несъмнено не е убегнало от вниманието на търсещите постоянно нещо атрактивно и рисково в спорта „ Ред Бул ”.

Няма по какъв начин да е другояче в случай, че Кйелд е израстнал с рисковите спортове. Той се отличава и със своя настоящ стрийт и скейт стайлинг. Едва ли има някой в Холандия, който да не е чувал за внушителната сбирка от скейтърски шапки на Наус. Той разполага с всичко, което въплъщава днешната юноша и всичко, което прави един състезател сполучлив. Затова и „ Ред Бул му дава крила ”. Австрийската марката ще поддържа Наус и в една малко луда самодейност, която следва да се стане действителност идните дни в шведската част на Лапландия. Кйелд Наус ще се опита да сложи връх за най-висока скорост постигана при пързаляне с кънки върху натурален лед при минимално противодействие. За задачата един холандски конструктор (Нийлс Набер) дружно с  екип от Техническия университет в Айндховен са изработили особено защитно крило, което ще бъде прикачено към автомобил, който от своя страна ще се движи пред Наус на леда и ще му обезпечава безветрена среда за пързаляне.

„ Очакваме Наус да се приближи до фантастичната граница на пързаляне със скорост от към 100км/ч. ”, споделя Набер и прибавя „ До в този момент най-високата скорост постигана на натурален лед е била към 60км/ч. ”  Какво ще се случи и ще успее ли и в това си начинание Наус, следва да разберем. В градчето Лулеа, което се намира на границата на полярния кръг и  където ще се случи събитието, на Кйелд несъмнено няма да му трябват крила, а единствено и само солидна доза протектори по тялото и най-много доста полуда.

Ето го и мотото на Наус в поддръжка на идеята: „ Винаги стоя на старт стимулиран. ”
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР