На свой извънреден понеделнишки Пленум кадровиците от ВСС по традиция

...
На свой извънреден понеделнишки Пленум кадровиците от ВСС по традиция
Коментари Харесай

Съдебната власт традиционно иска повече пари от бюджета - но само 8 млн. лв.

На собствен ексклузивен понеделнишки Пленум кадровиците от Висш съдебен съвет по традиция не се съгласиха с плановете на държавното управление за бюджета на правосъдната враст. На фона на други години обаче, този път разминаването е относително нищожно - 8 млн. лева за настоящи разноски.

За цялата година 2022 година държавното управление планува за правосъдната система 958 729 хил лева, а Висш съдебен съвет искаше 966 728,6 хиляди лева - близо милиард.

Размерът на плануваните настоящи разноски ще обезпечи средствата за личен състав на органите на правосъдната власт, само че няма да е задоволителен за разплащане на разноски за вода, горива и сила, материали, външни услуги и други, заради увеличените цени на главните енергоносители и повишаване показателя на инфлацията, споделя се в известие на Съвета.

Според Боян Магдалинчев проблем ще възникне с фрапантно скочилите цени за прехрана на съдилища и прокуратури, като за усложнения към този момент са алармирали от разнообразни краища на страната със сметките за декември.

Иначе, без изненада, правосъдната власт ще събере лични доходи (такси и др.) тъкмо 10 пъти по-малко от парите, които ще похарчи. 95 млн. лева са плануваните доходи за 2022 година, по които Висш съдебен съвет и правителстото са единомислещи.

Ето и истинското известие на пресцентъра на Висш съдебен съвет след съвещанието:

Пленумът на Висшия правосъден съвет съгласува план на Решение на Министерския съвет за одобрение на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2022 година, като се изключи индикатора „ Текущи разноски “ по мнението на Министерския съвет по член 2, алинея 1 от Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година В частта по приходите няма разлики и те са в размер на 95 000 хиляди лева

Предложеният от Министерски съвет вид на разноските по проектобюджета на правосъдната власт е в размер на 958 729 хиляди лева, което е с 8 млн. лева по-малко от плана на Висш съдебен съвет в разноските за настояща прехрана – 966 728,6 хиляди лева Размерът на плануваните настоящи разноски ще обезпечи средствата за личен състав на органите на правосъдната власт, само че няма да е задоволителен за разплащане на разноски за вода, горива и сила, материали, външни услуги и други, заради увеличените цени на главните енергоносители и повишаване показателя на инфлацията.

За 2021 година бюджетът на правосъдната власт в частта на разноските е в размер на 880 317 хиляди лева, като според мнението на Министерския съвет за бюджет на правосъдната власт за 2022 година е налице нарастване в размер на 78 412 хиляди лева.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР