На своето последно за годината заседание Управителният съвет на Предприятието

...
На своето последно за годината заседание Управителният съвет на Предприятието
Коментари Харесай

Отпуснаха годишна издръжка на Спасителния Център за диви животни в Стара Загора

На своето последно за годината съвещание Управителният съвет на Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) взе решение да бъдат отпуснати средства за обезпечаване на годишната прехрана за 2023 година на Спасителния Център за диви животни в Стара Загора, написа

Центърът за рехабилитация и размножаване на редки типове е ръководен от съдружие с нестопанска цел " Зелени Балкани - Стара Загора ". Освен че подкрепя напъните на страната да извършва отговорностите си по Конвенцията по интернационалната търговия със застрашени типове от дивата флора и фауна (CIТES), Центърът интензивно работи за запазване на предпазените типове от българската фауна, като подкрепя структурите на Министерство на околната среда и водите в тяхната работа по използването на Закона за биологичното многообразие. 

Всички български типове птици, нуждаещи се от лекуване и възобновяване, се изпращат от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Спасителния център - Ст. Загора. Броят на сигналите и предписанията от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда в страната непрестанно се усилва, както и броят на сигналите от други профилирани районни звена на Министерство на земеделието и храните, ИАГ и Министерство на вътрешните работи и незабавната телефонна линия 112. Прогресивно увеличаващият се „ пациентопоток " усилва и разноските за храна на животните, ветеринарни консумативи и медикаменти, електрическа енергия и защита.

Средногодишно в Центъра постъпват повече от 2 000 нуждаещи се от помощ диви животни. Повече от 40 на 100 от тях се връщат сполучливо назад в дивата природа. Между тях са и доста типове с висок природозащитен статус като къдроглави и розови пеликани, червеногуши гъски, египетски и белоглави лешояди, скални царски орли, соколи, чапли, пеликани, щъркели и доста други.

Управителният съвет реши също да бъде отпусната безплатна помощ за обезпечаване на годишната прехрана на Общинско дружество „ Зоопарк – Спасителен център “ – Варна. Съгласно Закона за биологичното многообразие, зоопаркът във Варна е избран да извършва функционалности на избавителен център за диви животни. Той е с по-малък потенциал спрямо центъра в Стара Загора. Най-честите му пациенти са птици, получили съществени пострадвания и последвало безсилие, контузии от високоволтово електричество, мощно опаразитяване, отравяне или попадане в петролни артикули и други През миналата година през „ Зоопарк – Спасителен център “ – Варна са минали 60 животни, сред които влечуги, бозайници и птици. Успешно излекувани, рехабилитирани и освободени са 50 на 100 от тях.

С цел да се обезпечи опция на ПУДООС да се реалокира в лична постройка, което дава и сполучлив свършек на старания от 2015 година, на съвещанието е взето и решение изпълнителният шеф на ПУДООС да предприеме нужните дейности за приемане правото на ръководство на парцел - обществена държавна благосъстоятелност.

Към момента Предприятието се обитава в офис постройка чартърен, което е обвързвано с високи разноски за наем и неспособност документите да се архивира на място заради липса на уместно пространство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР