На своето последно редовно заседание Общински съвет – Габрово даде

...
На своето последно редовно заседание Общински съвет – Габрово даде
Коментари Харесай

Общински съвет – Габрово подкрепи поемането на дълг от ДКЦ-1

На своето последно постоянно съвещание Общински съвет – Габрово даде единодушие за вдишване на дълготраен дълг от ДКЦ-1 ЕООД Габрово за финансиране на план „ Ремонт, рационализация, внедряване на енергоспестяващи ограничения, създаване на налична среда, в това число и благоустрояване на приемни пространства в постройката на втора база на ДКЦ 1.

Базата е издигната през началото на седемдесетте години на предишния век и през годините са правени частични поправки за запазване на постройката. Дългият експлоатационен интервал и измененията в нормативните условия постановат нов метод към досегашния метод на потреблението на постройката без смяна на нейните съществени функционалности и предопределение. С реализирането на плануваните ограничения за топло и хидроизолация, замяна на топлоизточника от централно отопление на локално с газ, замяна на радиатори, тръбна мрежа, осветителни тела, вентилационна система и други ще  се увеличи енергийният клас на постройката от клас Е на клас В.  Изпълнението на плана цели да обезпечи общинската здравна инфраструктура с високо равнище на енергийна успеваемост, допринасяща за стабилно развиване на Община Габрово в подтекста на европейските условия за енергийна успеваемост и ЗЕЕ. Реализацията на плануваните действия директно способства за реализиране на задачите на Инвестиционната стратегия за климата и е в осъществяване на поетите от страната интернационалните задължения в региона на запазване на околната среда. 

В рамките на това съвещание общинските съветници дадоха единодушие за слагане на мемориален детайл – камбанария, в градинката сред държавна такса „ Рачо Стоянов “ и Република България „ Априлов – Палаузов “ като знак на храм Благовещение Богородично. Предложението е постъпило до кмета на Община Габрово и има кардинално единодушие от общинската комисия по въпросите, свързани с паметниците, паметните плочи, възпоменателни морени и други  

Общинският съвет разпореди даването на здравно-социалната услугата „ Грижа в дома ” – услуга от общ стопански интерес на дирекция „ Образование и обществени действия “ за 12 (дванадесет) месеца, считано от 09.01.2023г. за най-малко 398 консуматори. Услугата ще се дава без възнаграждение на такса от страна на потребителите.

Приет беше и План за развиване на обществените услуги в община Габрово за 2023 година. Той е в сходство с условията на нормативната уредба и съставлява отворен документ, който може да бъде променян, допълван и модернизиран, в отговор на зародили нови потребности и в сходство с изменящите се условия, нормативна база и икономическа среда. Планирани са обществените услуги, които се финансират от държавния и общинския бюджет и са заложени дейностите, които ще бъдат изпълнявани през идната календарна година. Годишният проект за развиване на обществените услуги за 2023 година в община Габрово слага няколко съществени цели като обезпечаване на дълготрайна грижа за възрастни, хора с увреждания и лица от уязвими групи; реализиране на предварителна защита, ранна намеса и услуги за деца и фамилии в риск; основаване на ефикасна система за поддръжка на развиването на човешките запаси и повишение качеството на предоставяните обществени услуги в общината.

Одобрени са разноските за услугите по събиране и превозване на битови боклуци до уреди и съоръжения за тяхното отнасяне, отнасяне на битовите боклуци в уреди и съоръжения, поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане в общината за 2023 година Освобождават се напълно от възнаграждение в размер на 100 % от дължимата сума на такса за битови боклуци за 2023 година общинските и държавни учебни заведения на територията на Община Габрово, както и Центъра за специфична просветителна поддръжка. Технически университет-Габрово се освобождава от възнаграждение на такса битови боклуци за 2023 година в размер на 50%.

Приета бе актуализация на капиталовата стратегия и бюджета на Община Габрово за 2022 година, както и бе обещано единодушие Община Габрово да кандидатства с планово предложение „ За децата на Габрово “ по стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027 година, процедура BG05SFPR002-2.003 „ Бъдеще за децата “. В рамките на плана се планува да се осъществят услуги за ранно детско развиване, даване на патронажна грижа за деца от 0 до 3 години; даване на превантивни, подкрепящи, интегрирани здравно-социални услуги в общността за деца и младежи до завършването на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, включително с увреждания, както и напускащи системата за протекция на детето; въвеждащи и надграждащи образования, в това число и супервизия на чиновници на доставчиците на обществени услуги. Ще се реализира здравна профилактика и предварителна защита, информиране за здравното обслужване на жителите и достъпа до здравни грижи и по отношение на имунизационния календар. Ще се осъществят превантивни действия в най-уязвимите и маргинализирани общности (превенция на ранни бракове и раждания, фамилно обмисляне и др.) и ограничения за повишение на здравната просвета по повод предварителна защита на заболяванията при децата. Проектът дава опция да се продължат и развият услугите, предоставяни в „ Комплекс за социално-здравни услуги за деца и фамилии “, финансиран по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, процедура посредством непосредствено даване на съответен бенефициент G05M9OP001-2.004 „ Услуги за ранно детско развиване “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР