На свобода е пусната бившата кметица на Младост Десислава Иванчева!

...
На свобода е пусната бившата кметица на Младост Десислава Иванчева!
Коментари Харесай

Десислава Иванчева е на свобода

На независимост е пусната някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева! Осъдената за корупция ексуправничка е изловена от папараци да се разхожда до блока си в столичния квартал.

Оказва се, че Иванчева нито е помилвана, нито е освободена предварително, а 6-годишната й присъда е краткотрайно прекратена. Целта е в границите на няколко дни някогашната кметица да може да мине на проучвания и да обърне внимание на здравето си, за което от месеци упорства пред администрацията на женския затвор в Сливен. От локалната прокуратура потвърдиха за вестника, че са спрели наказването на известната пандизчийка.

" Поради здравословен проблем е прекратено наказването на Иванчева за 7 дни, за постъпване в болница в София. Проблемът не може да бъде решен на място в Сливен. Към пандиза има медицински център със експерти и техника, само че когато е по-сериозен казусът и изисква намесата на други експерти, тогава пандизчиите са извеждани ", показва представителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева-Терзиева. По думите й, когато се прекъсва наказването по здравословни аргументи, първо се произнася окръжният прокурор, след което постъпва съобщение и от пандиза.

От затворническата администрация и медицинския център към панделата са длъжни да обезпечат здравно обслужване. Когато има мнения на експерти, че се постанова различен тип лекуване или проучвания, който пандизът не може да обезпечи, се случва пандизчиите да бъдат извеждани или краткотрайно да се прекъсват присъдите им.

" Около 400 затворнички са, въпреки всичко са живи хора - случва се да заболяват. Когато лекарите ни кажат, че има потребност от несъмнено лекуване, ние няма по какъв начин да се противопоставим ", разясняват от държавното обвиняване.

Поради неналичието на медикаменти и лекуване Иванчева заведе дело против пандиза, само че то беше прекъснато от съда. Няколко пъти надзирателите я водят за обзор, в това число до София, само че той по този начин и не се реализира. Екскметицата се оплаква от парадонтоза и се притеснява, че може да й опадат зъбите. От напрежението след ареста тя стартира да стиска ченето си и венците й взели да се оголват.

Освен това от години има дребен израстък на хипофизата. Заради въздействието му върху хормоните с години Иванчева не можеше да забременее. Затова през 2021 година се подложи на ин витро от незнаен донор и се снабди със сина си Валентин-Александър. Преди дни момченцето стана на година и половина. Детето остава без майка си седмица преди да навърши годинка.

" Кой ще те гледа? Ще мога ли да те взема с мен? ", вайкаше се Десислава, до момента в който опаковаше багажа, когато я отвеждаха за Сливен. В последна сметка малчуганът остана на грижите на 80-годишната си баба Любка. За месеците от този момент дребният вижда майка си единствено 2-3 пъти, и то главно през стъкло.

От няколко дни Иванчева е компактно до сина си. Извежда го в близката градинка и го учи да кара колело. Срещата им ще е за малко, в случай че президентът не реши да помилва някогашната кметица. Нейни сподвижници преди месеци пуснаха молба за помилването на Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Под сходен апел се подписваха и куп известни персони, измежду които певицата Лора Караджова, рапърът Спенс, артистът Теодор Елмазов и други.

Другата вяра за ексуправничката е да я пуснат предварително, само че статистиката демонстрира, че обитателките на женския затвор нормално излежават до дъно наказванията си и доста рядко са освобождавани от съда.

Иванчева и Петрова се надяват и на бързо решение от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, където завеждат дело за нарушени права. Като такива са посочени показният арест пред Спортната палата, общественото оковаване с белезници, неучастието в следствените дейности и други

Дори на първа инстанция спецсъдът одобри, че по време на акцията е нарушен правилото за непорочност. По закон, когато с решение на Европейски съд по правата на човека е открито нарушаване, което има значително значение за наказателното дело, може да се желае неговото обновяване макар присъдата, която към този момент е в действие.

За съблюдаване правата на известните арестантки се погрижи тогавашният омбудсман Мая Манолова. Заради недоволства неин екип отиде да инспектира килията към столичния затвор и откри неотварящ се прозорец, липса на светлина и топлота, нечистотия и теснота, пирпомня " България Днес ".

Сегашният поврат с краткотрайното освобождение на Иванчева още веднъж става след тъжби до омбудсмана. Този път близки до окошарената кметица срещат Диана Ковачева с казуса с неналичието на лекуване и обезпечаването на животоспасяващи медикаменти. Факт е, че разхлабването на примката съответствува със разтърсванията в правосъдната власт и освобождението на основния прокурор Иван Гешев. След акцията по задържане на кметиците той се издига от началник на спецпрокуратурата до зам. основен и основен прокурор. Преди дни Гешев напуща правосъдната система и загатва за влизане в политиката.

 Единствена

Доклад на Антикорупционния фонд демонстрира, че по делото " Иванчева " са единствените неоправдателни присъди за корпуция за последните 6 години у нас. При това наказаната е на относително ниска обществена служба - областен кмет на софийски регион.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР