На Световното първенство по плуване в ледени води, което се

...
На Световното първенство по плуване в ледени води, което се
Коментари Харесай

Цанко Цанков с два световни рекорда в Талин, чакат го протоците Кук и Кауаи

На Световното състезание по плуване в ледени води, което се организира в естонската столица Талин, плувецът Цанко Цанков сложи международен връх на дисциплините 200, с време 2:08:83 минути, и 450 метра свободен жанр с време 5:21:59 минути. Освен това той съумя да завоюва два златни медала на съответните дисциплини и бронзов на 25 метра бътерфлай.

През 2023 година Цанко Цанков стана първият българин, преплувал 37-километровата отдалеченост от остров Санта Каталина до Лос Анджелис в студените води на Тихия океан за 10 часа 33 минути и 29 секунди. Преплуването на това разстояние е част от седемте маратонски надпревари от веригата Ocean Seven - най-трудните плувания в открити води, сертифицирани публично от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). За в този момент Цанко е съумял да приключи сполучливо две от общо седемте маратонски плувания (първият му триумф от надпреварите от веригата Ocean Seven е преплуването на Гибралтарския проток).

За 2024 година плувецът си е сложил за цел да премине сполучливо през още две надпревари от Ocean Seven - преплуването на протока Кук (Нова Зеландия) и това на протока Кауаи (Хавай), които ще реализира с поддръжката на Фондация " Спорт в България ".

" Не получаваме средства и помощ от българската страна - извънредно доста подвластен и държим на партньорството ни с Фондация " Спорт в България ". Моите триумфи и резултати не биха били вероятни без тази поддръжка ". Това отговори 36-годишният Цанко Цанков след завръщането си на родна земя от Талин, Естония.

В момента Цанко се готви за преплуването на протока Кук, което е планувано да се организира в интервала 1-10 април. По информация, предоставена от Фондация " Спорт в България ", надпреварата по преплуването на протока Кауаи би трябвало да се организира при започване на ноември (8-11 ноември).

Протокът Кауаи (известен също като протока Молокай) разделя островите Оаху и Молокай и е необятен 42 км. Максималната му дълбочина е 700 м. Любопитен факт е, че и протока Кук в Нова Зеландия, и Кауаи в Хавай е открит от Джеймс Кук.
 Цанко Цанков международен първенец по плуване в ледени води
Цанко Цанков международен първенец по плуване в ледени води

Българинът завоюва в дисциплината 200 метра свободен жанр
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР