На Световния ден на околната среда ИКЕА обяви партньорство с

...
На Световния ден на околната среда ИКЕА обяви партньорство с
Коментари Харесай

ИКЕА България започва проект за доставки на клиентски поръчки с нулеви въглеродни емисии

На Световния ден на околната среда ИКЕА разгласи партньорство с Greenpoint Logicstics – първата CО2-неутрална логистична компания в България за доставка на колета от напълно електрически лекотоварни коли.

Пилотният план стартира първо в София, където услугата Доставка от магазин ИКЕА София до адрес на клиент ще се прави с електрически автомобили без нездравословни излъчвания на територията на столицата.

ИКЕА е първата огромна ритейл компания у нас, която прегръща концепцията на Greenpoint за резистентен карго превоз.

Автомобилите, които ще обслужват магазина на шведския бранд в столицата, са шест на брой, като при планирани 350 км. дневно ще спестят към 112.5 кг. CO₂, при 8 750 км. на месец – 2.8 тона CO₂, а при 105 000 км. на година – 33.74 тона CO₂*.

Като част от тактиката си за резистентност, ИКЕА се ангажира интензивно с това да понижи излъчванията на парникови газове до 2030 година с по-голям размер, в сравнение с цялата ѝ верига за образуване на стойност излъчва, като в същото време разраства бизнеса си в международен мащаб. За постигането на тази цел е нужно доста понижаване на въглеродните излъчвания във всички стадии от веригата, в това число и от доставката на продуктите до домовете на клиентите.

Междувременно ИКЕА отваря и нови дребни формати магазини в централните елементи на градовете (подобен магазин от ново потомство е този в Mall of Sofia), които да бъдат леснодостъпни за повече хора с градски превоз, велосипед или пешком.

„ По отношение на превоза и логистиката, задачите на ИКЕА са данамали въглеродния отпечатък от осъществените доставки приблизително със70-80% в световен проект. Компанията си е сложила амбициозна стратегия за декарбонизация, а ние в България също сме част от това предизвикателство. Работим с разнородни начинания, като електрификацията на карго доставките в столицата е една от тях, която беше предшествана от увеличение броя на станциите за зареждане на електрически автомобили на нашия паркинг. ", споделя Яна Якимова, шеф на магазин ИКЕА София.

 Цветанка Фратева, шеф на Greenpoint Logistics и Яна Якимова, шеф на магазин ИКЕА София

,,Стремим се да бъдем комфортни и налични за нашите клиенти като вкарваме устойчиви услуги, които не замърсяват околната среда с звук и нездравословни газове. Надяваме се, че с това решение ще допринесем за по-чистия въздух в града “, прибавя Якимова.

“Greenpoint идва на помощ, като оказва помощ на виновни бизнеси, които сходно на ИКЕА, желаят да затворят зеления кръг по веригата си на доставки, да транспортират без нездравословни излъчвания. А силата, задвижваща зелените доставки, идва главно от фотоволтаичната централа на офиса ни. Събирайки и складирайки слънчевата сила, ние можем да я използваме тогава, когато ни е належащо. Ето по какъв начин кръгът се затваря, като потвърждаваме че бизнесът може да бъде резистентен, допускащ на всички нас да дишаме леко и свободно ”, споделя Цветанка Фратева, шеф на Greenpoint.

След сполучливото осъществяване на пилотния план в София, компанията има проекти да разшири услугата доставка с електрически автомобили и в другите градове, в които има търговски обекти – Пловдив, Варна и Бургас.

*Прогнозните данни се отнасят единствено за доставките в градовете.
*Спестените излъчвания са спрямо превоз с ново транспортно средство на дизел.
*Данните са изчислени по отношение на „ The Report of Ecological Effect calculator from The National Trust EcoFund (NTEF) Investment Climate Program EV “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР