На Световната купа ще видим всички програми по новите правила.

...
На Световната купа ще видим всички програми по новите правила.
Коментари Харесай

Росина Атанасова: На Световната купа ще видим всички програми по новите правила

На Световната купа ще забележим всички стратегии по новите правила. Това съобщи генералният секретар на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Росина Атанасова, съобщи кореспондент на БГНЕС. Тя приказва на конференция в Пресклуб България преди интернационалния шампионат за Купа София (1-3 април) и Световната купа още веднъж в столицата (8-10 април), както и след Общото заседание на Федерацията. На събитието участва и втория вицепрезидент на БФХГ Невяна Владинова.

„ Много съм щастлива, че ще успеем да организираме тези две интернационалните надпревари на фона на обставновката по света. Имаме доста положително присъединяване – 20 страни, 59 девойки и 40 дами. За нас това е доста значимо съревнование, както и Световната купа, в подготовката за Европейското състезание в Тел Авив. Това са доста значими стадии от подгоготовката. За Световната купа имаме към този момент доказано присъединяване от 43 самостоятелни състезателки, девет тима останаха от ансамблите, отпаднаха Украйна, Съединени американски щати и Италия. Това е евентуално поради новите правила. Националните тимове смениха стратегиите си късно поради Световното в Япония, което се организира през октомври. Допълнително поканихме ансамблите на Гърция и Израел “, стартира Атанасова.

„ 28 съдии от българската квота опазиха своите интернационалните категории, тъй че България е подсигурена със съдии. В самостоятелната конкуренция за Световната купа ще вземат участие Украйна, те упражняват в Италия. Ще забележим две изгряващи звезди от Израел, две добре познати гимнастички от Италия. На Световната купа ще забележим всички стратегии по новите правила, уповавам се на едно оспорвано и атрактивно съревнование. Международният шампионат за първи път е с награден фонд от 20 000 евро при дамите, а за Световната купа – 25-26 000 евро. Мария Петрова ще бъде помощник на техническия пратеник. Новите правила по художествена гимнастика дават опция за повече креативност и артистичност, тя образува 1/3 от оценката “.

Генералният секретар на Федерацията разяснява и новият ни отбор и представянето му в Марбея. „ Весела се опита да бъде друга, направи едното комбиниране авангардно, другото – по-българско. Много впечатляващ и млад тим, следва му обиграване, комплицирано е и изисква време. Опитваме се да осигурим оптимален брой участия в шампионати. Те би трябвало до Световното, за извънредно малко време, да създадат това, което другите сториха за три години. Целта на Световното е място в тройката, което ще подсигурява и квота за Олимпийските игри. Световната купа ще свери часовниците на треньорите по отношение на другите тимове и по какъв начин се случват композициите при новите правила “.

„ В цялата страна се забави финансирането. Нашият сезон започва рано, само че за благополучие още предходната седмица подписахме контракти за Световната купа и за Световното състезание. Министерството на спорта реагира съответно и отпусна тези средства, с цел да не изпадаме в отговорности към Международната федерация. Имахме среща с господин Василев, в която той изрази подготвеност да ни оказва помощ през цялата година. Надявам се да одобри нашата покана да открие Световната купа, знаете какъв брой е значимо това за интернационалните връзки. Има проблеми с огромната зала в Бургас, от Общината бе гласуван бюджет, те имат голямо предпочитание за осъществяване на това Гран При. Оказа се, че няма да е допустимо завършването на залата – зала „ Младост “, която беше различен вид, влиза в общоприет ремонт от май месец, вършим всичко допустимо надпреварата да се организира в София през август “.

Атанасова означи и че на провелото се Общо заседание през вчерашния ден, Федерацията е приела шест нови клуба. „ Вчера се организира постоянното годишно отчетно общо заседание. Нямаше никакъв проблем, това са наложителни общи събрания, на които се приема бюджет. Приехме шест нови клуба, по два клуба в Гоце Делчев и Сандаски, и във Враца “.

„ Турнирът, който следва, ще бъде доста забавен за нашите девойки поради сериозната конкуренция. В момента е доста по-цветно, подвигна се равнището на художествената гимнастика в целия свят, надпреварите ще бъдат доста забавни. Призовавам хората да ни поддържат и в зала „ София “, и в зала „ Арена Армеец “. Момичетата демонстрираха капацитета на съчетанията си, те не са в оптимална форма, подготовката се забавя, само че при нас всичко е в точния момент. Момичетата са стимулирани и се надявам на квота още тази година. Още в петък ще съдийствам за първи път за България на интернационалния шампионат тук в София. Росина Атанасова също взе изпита си, само че тя е одобрен арбитър. Вълнувам се и се гордея да пазя България “, бяха думите на Владинова.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР