На светло започват да излизат все повече случаи на полицейско

...
На светло започват да излизат все повече случаи на полицейско
Коментари Харесай

Бях бит от маскирани полицаи: Потърпевши на полицейско насилие от протеста разказват

На ярко стартират да излизат от ден на ден случаи на полицейско принуждение по време на митинга на футболни почитатели в София. Според пострадали те с нищо не са провокирали експанзията на униформените, предаде .

„ Бях обичай от маскирани служители на реда, удариха ме в тил. Паднах на земята и когато започнах да се изправям, получих удара и усетих, че ми се пукна главата ” , описа репортерът на „ Мач Телеграф ” Николай Парашкевов, който посочи, че е бил на митинга с бадж.

По думите му доста мъчно ще бъде потвърдено, че чиновник на полицията го е блъснал.

„ Едно от главните неща, които би трябвало да бъдат питани – за какво доста от служителите на реда нямаха отличителни знаци, които да ги легитимират по някакъв метод ”, упорства да разбере той.

Марио Сулев беше обичай от полицията в бар в непосредственост до митинга. Той неотдавна се е прибрал в България и е афектиран от метода, по който бил посрещнат.

„ Бях в заведението, гледахме мача с другари, към петима-шестима души, когато внезапно влязоха с палки и сълзотворен газ, караха наред ” , изяснява той.

Мъжът стоял в зимната градина, когато бил напръскан със сълзотворен газ още с влизането на униформените.

„ Не виждах безусловно нищо. Около мен единствено чувах: „ Не, спрете, спрете ”, добави Сулев.

Разказва още, че отишъл до бара на заведението, с цел да му бъде оказана помощ след напръскването със сълзотворен газ.

Барманката ми помагаше, когато внезапно усетих, че ме удрят в тил с палка. Докато си заставам с ръце на лицето на бара… Чух следващата неистина, че хората, които са трошили министерството, са били в този бар и по тази причина са влезнали и са били. От моите другари нямаше човек, който да е хвърлил и стотинка даже ”, акцентира Марио.

Според него министърът на вътрешните работи би трябвало да подаде оставка. На същото мнение е и Парашкевов, който дефинира държанието на Калин Стоянов, който беше на кино по време на погрома в столицата, като „ несериозно ”.

„ Не може София да гори, в центъра ѝ 6000-7000 души да са в грубо сблъскване, да летят колчета, бутилки и да горят полицейски бусове, а той да споделя, че не намира за необичайно, че не е бил там. Не може да не е там ” , безапелационен е репортерът в „ Мач Телеграф ”.

Сулев съобщи, че в случай че е на мястото на силовия министър, не би се погледнал в огледалото. „ И бих подал оставката си незабавно ”, акцентира той. И посочи, че си е изкарал здравно и ще си търси правата по правосъден път.

Потърпевшите мъже обясниха, че ненапълно одобряват тезата на униформените, че няма по какъв начин в напрегната обстановка да бъде направена разлика сред подпалвач и кротичък жител с бира в ръка например.

„ Казват, че би трябвало да противодействат на безредиците – добре. Но, когато имаш паднал човек – удари го в крайници, в гърба или ръката. Защо би трябвало да го удряш по главата? Ако мен ме бяха блъснали 5 см по-надолу, можеше и да не водим този диалог ”, добави Парашкевов, който твърди, че не се е съпротивлявал. Призова пострадалите да насочат групов иск.

„ Българите сме надарени. Имаме капацитет и дано развиваме футбола и страната си, а не да бием хора, които са решили, че желаят да се приберат в родината си и да се развиват тук ”, сподели Сулев, който неотдавна се е прибрал от Швеция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР