На света живеят близо 8 милиарда души, но малко над

...
На света живеят близо 8 милиарда души, но малко над
Коментари Харесай

Кои са най-богатите хора във всяка страна по света? У нас има двама милиардери

На света живеят близо 8 милиарда души, само че малко над 3 000 от тях са милиардери по данни към ноември 2022 година Тази дребна група хора притежават богатство от към 11,8 трилиона $, което се равнява на към 11,8% от международния Брутният вътрешен продукт.

Къде живеят тези милиардери? Графика, оповестена във Visual Capitalist, дава отговори. В нея са употребявани данни от Forbes.



Изглежда милиардерите са доста по-концентрирани в географско състояние, отколко си мислим. От 195-те публично приети страни по света, единствено в 76 живеят милиардери. И даже в границите на тези страни има големи разлики сред броя на милиардерите.

Няма да се изненадате, че в Съединените щати са една от страните с най-вече милиардери. Америка е дом на над 900 милиардери, като Илон Мъск е най-богатият от всички с благосъстояние от над 191 милиарда $ през ноември 2022 година Това го прави освен най-богатият милиардер в Америка, само че и най-богатият човек в света.

Китай заема втора позиция в това отношение, като милиардерите, живеещи там са 400 души с общо чисто положение от 1,45 трилиона $. Най-богатият милиардер в Китай е създателят на компанията за питиета Nongfu Spring Шонг Шеншен, който преди известно време надмина Джак Ма.

За България данните сочат, че най-богатите ни съграждани за братята Георги и Кирил Домусчиеви, с по 1,9 милиарда $ всеки.

В южната ни съседка Гърция най-богатият човек е жена. Това е Вики Сафра, която е наследница на най-богатия банкер в света. Тя има над 7 милиарда $.

Любопитен случай е съветският милиардер Павел Дуров, който има благосъстоянието на стойност 15,1 милиарда $. Той е един от създателите на чат приложението Telegram. През април стана ясно, че той е получил поданство в ОАЕ.

Индустрии и браншове

Интересното е, че няма тъкмо избрана промишленост или бранш, в който да са тези милиардери. Изключение вършат Съединени американски щати, където забележителен брой милиардери са свързани с софтуерната промишленост.

Интересно е да се означи, че някои държавни глави са милиардери и в доста случаи може да са най-богатите хора в съответните страни. Но тяхното благосъстояние постоянно е държавна загадка, добре диверсифицирано и много мъчно за следене.
 Снимка 599132
Източник:

Мъже против дами милиардери

Една наклонност, която се откроява, е броят на мъжете по отношение на дамите милиардери. От 76-те милиардери в листата единствено 7 са дами. Една от дребното дами с благосъстояние, правещо я милиардер, е Риана. Тя е най-богата жена в Барбадос - нейното отечество. Певицата и бизнес дама има 1,4 милиарда $.

Като цяло от 3311 милиардери по света единствено 12,9% са дами.Те обаче се усилват съгласно Forbes - описът за 2021 година включва 328 дами, с 36% повече от 2020 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР