На стряскаща гледка се натъкна жител на Радомир. Той е

...
На стряскаща гледка се натъкна жител на Радомир. Той е
Коментари Харесай

Змия пропълзя край пейки в наш град СНИМКИ

На стряскаща панорама се натъкна гражданин на Радомир. Той е забелязал змия в непосредствена непосредственост до пейки в града. Влечугото, допълзяло в парк, не наподобява да е от отровните типове, само че несъмнено би могло да изплаши деца.

Все по-често ви описваме за случаи на появили се змии в обитаемоте места в страната.



Ето какво е значимо да извършите, в случай че се натъкнете на сходно влечуго:

1. Не бъдете нападателни
Истински значимото нещо, което би трябвало да знаете, е не, че множеството змии тук не са рискови за вас. То е, че всички ние сме извънредно рискови за змиите! В България са регистрирани 17 разнообразни типа змии и всички те са предпазени. Всички 17 типа са в едни или други описи за запазване на биологичното многообразие и екоравновесие в природата.

Между другото, два от тези типа змии не са виждани повече от 80 години по нашите земи и евентуално към този момент са изчезнали. А нас си ни има – което в доста случаи май е по-тъжната констатация. Ето за какво, първият и най-съществен съвет е:



2.  Дайте опция на змията да избяга
Кога за последно се мерихте? На височина и на килограми? И да е било от дълго време, сигурно си давате сметка, че сте в пъти по-големи от срещнатата змия. В България има едвам 3 типа змии, които в случай че имат шанс, могат да доближат дължина над 180 см (и трите типа са смоци). Но пък на килограми, съм уверена, че ги удряте в земята. А в природата, както знаете, по-малкият постоянно го е боязън повече.

Бъдете уверени, че представителят на влечугите пред вас изпитва многократно по-силен смут. Много от змиите дори се преструват на умрели, с цел да ги помислите за стръкче и да ги отминете. Най-правилното, което може да извършите, в действителност, е тъкмо това:

Ако се натъкнете на змия пред вас, най-добре е да запазите самообладание и да ѝ дадете опция да избяга.

Ако самата тя стои неподвижно, има вид да не ви е забелязала или да е застинала от смут. В този случай – най-добре е без внезапни придвижвания да я заобиколите и да си продължите по пътя.

3. Отдалечете се
Не забравяйте, че змиите биха нападнали единствено в случай че сте стъпили върху тях, без да ги видите или нямат опция да избягат. Излиза, че са надалеч по-миролюбиви същества от някои хора, които познавате, нали? Да предположим, че се натъквате инцидентно на змия, заела отбранителна позиция (издава съскащи звуци, повдигнала е глава и ви следи, издува тялото си).

Първо – имайте поради, че даже и да ви нападне и да ви ухапе змия – шансът да не е отровна е голям. В България има 5 типа отровни змии от всичките 17, които споменахме. А от тези 5 отровни – единствено 2 типа са относително рискови за индивида. И все пак – съветът ни при положение, че ви се кани змия е да се обърнете и се отдалечете допустимо най-скоро. Ако можете да тичате – тичайте!

Кадри: Димитър Димитров 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР