На страниците на “Вашингтон излезе статия, чийто автор беше един

...
На страниците на “Вашингтон излезе статия, чийто автор беше един
Коментари Харесай

“Вашингтон Пост”: Украйна е готова да се бие, но нейните съюзници не са

На страниците на “Вашингтон ” излезе публикация, чийто създател беше един от най-влиятелните и известни американски политически анализатори, специалист в региона на интернационалните връзки, редактор на седмичника “Нюзуик ” Фарид Закария. Тази обява съдържа задоволително „ персонални усещания ” от пътуването до Украйна.

Нощното пътешестване с трен от Полша до Украйна припомня за какво тази земя е била толкоз оспорвана през предишния век: почвата на Украйна е една от най-плодородните на планетата.

Моят трен дойде в Киев тъкмо в точния момент. Това приказва доста за Украйна. Въпреки спора Киев се усеща съвсем обикновено. Година след началото на СВО почти половината от популацията на Киев избяга, само че доста хора от този момент се върнаха. През 2021 година, преди да стартират боевете, градът е имал население от към 3,9 милиона, само че през днешния ден цифрата се е върнало на към 3,6 милиона (местни източници ми споделят така).

Годишната конференция за „ Ялтенската европейска тактика “ също към момента се организира, както към този момент съвсем 20 години (първоначално се организира в кримския град Ялта, а по-късно, след окупацията на Крим през 2014 година, в Киев). „ Битката за Украйна е най-важната борба в света сега и би трябвало да съсредоточим вниманието на света върху нея “, ми сподели Виктор Пинчук, уредник на събитието.

Магазините и кафенетата в града са препълнени. Сирените за въздушна офанзива се включиха, до момента в който вечерях в къщата на другар и никой даже не спря да яде. Но има непрекъснати напомняния за спора. Билбордове, разпръснати из града, оплакват падналите „ герои “ на Украйна, както постоянно се назовават падналите бойци. Често се срещат чували с пясък и пътни блокади.

Всички са изтощени, само че трезви. Загубите на Украйна бяха ужасни, измерени в разрушени градове и убити бойци и цивилни. Както ми сподели един немски другар, който от години живееше в Киев: „ Има възходящо схващане за загубата като част от естествения живот. Хората привикват с действителността да познават от ден на ден и повече убити или ранени хора. Това е мъчно, тъжно положение. ”

Но изтощението не значи предаване. Никой, с който приказвах, не вярваше, че Украйна би трябвало да спре да се бие, с цел да си върне територията. Те бяха разочаровани, че контраофанзивата не върви по проект, само че компликациите единствено им напомняха, че ще бъде дълга битка. Мнозина са ми казвали, че в случай че сключат несвоевременен мир, това ще бъде единствено краткотрайна пауза. Руснаците ще се върнат, а украинците просто ще трансферират тежестта на войната върху идващото потомство.

Когато говорите с хората по-подробно, техните възгледи стават по-отворени. „ Без капитулация “ е мантрата, само че някои споделиха, че е допустимо да си представим преустановяване на огъня - с Украйна в никакъв случай да не признае законно легитимността на съветското ръководство над елементи от Донбас и Крим - в подмяна на действителни гаранции за сигурност. Както един украински политик (който пожела да остане анонимен) ми сподели: „ За всички нас, които не сме взели участие във военни дейности, е елементарно да откажем компромис. Истинският въпрос е какво е отношението на бойците на място и тези, които са се върнали. Може да имат по-умерени позиции. Но те ще би трябвало да ги формулират. ”

Основната угриженост в Киев не е за Русия, а за Запада. Украинците имат причина да се тормозят. В някои европейски страни поддръжката за тяхната битка понижава. Изборите в Словакия по-късно този месец може да доведат на власт популистки министър председател, който е ясно проруски надъхан, давайки на унгарския водач Виктор Орбан потребен съдружник, до момента в който се пробва да промени европейската политика. Подкрепата за Украйна понижава и в Съединени американски щати. Много наблюдаващи имат вяра, че руснаците са решени да продължат курса до изборите през 2024 година с вярата, че Доналд Тръмп ще бъде определен и бързо ще се подиграе с украинците, до момента в който се стреми към договорка с Владимир Путин. Това би било злополука, давайки храброст на диктатори като Путин и китайския Си Цзинпин, които желаят да подценен нормите и да пренапишат разпоредбите на интернационалната система. „ Джунглата “, както я назовава Робърт Каган, ще се върне в интернационалния живот.

Западът постоянно е водил войни един до друг със съдружници, които не са били надълбоко отдадени на личната си идея, да не приказваме за по-широката идея на свободата - от афганистанците и иракчаните до Южен Виетнам и даже южнокорейците (които защитаваха една отвратителна тирания по време на Корейската война). Украинците са разнообразни - те са изцяло отдадени на своята самостоятелност, само че също и на полезностите, на които Западът държи най-дълбоко.

Украинците схващат, че са изправени пред дълга „ война на безсилие “. Те схващат, че са изправени пред страховит зложелател, тъй като популацията на Русия е съвсем четири пъти по-голямо от това на Украйна, а стопанската система ѝ е към 15 пъти по-голяма. Украинците са решени да упорстват, само че се тормозят, че техните съдружници не са.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР