На страницата си във Фейсбук, депутатът от БСП Красимир Янков

...
На страницата си във Фейсбук, депутатът от БСП Красимир Янков
Коментари Харесай

Красимир Янков на Бузлуджа: Демократичният социализъм е нашият хоризонт

На страницата си във Facebook, депутатът от Българска социалистическа партия Красимир Янков написа: „ Подмяната е невъзможна, заличаването на историята неуместно, до момента в който следовниците на концепциите ги пазят живи! Качихме се на върха, с цел да посетим историята и да заредим писалките с мастило за нови страници. Огледахме се и видяхме, че десетки хиляди липсват, само че тези, които са тук са задоволително с цел да запазят жарта за пламъка на Бузлуджа 2021! Вдигнете високо челата приятели! “ Днес пред събралите се на историческия връх той съобщи: „ На Бузлуджа сме, тъй като знаем и усещаме с душа и сърце, че концепциите, които са ни завещани от 1891 година при учредяването на нашата партия към момента са живи, настоящи и се нуждаят от разпространение. “ Пред събралите се Янков напомни, че преди повече от 120 години, на върха са се събрали прогресивни младежи, които още преди да се състоят синдикалните придвижвания са сложили въпросите за отбраната на правата на работещите. „ Ние, като техни наследници, можем да бъдем прогресивни и да погледнем напред в бъдещето, в което хоризонтът е - либерален социализъм по който да се равняваме “, безапелационен беше Красимир Янков. Депутатът от левицата напомни, че на Димитър Благоев му се е налагало да се разделя със свои съратници, само че разногласията им са били на идеологическа и политическа основа, а не персонален. „ След 1903 година, при първото разделяне, Благоев препрочита първия том на „ Капиталът “. Тогава написа: Аз не съм болшевик, тъй като прозира, че нашите хрумвания, би трябвало да бъдат развивани, съгласно актуалното общество. “ По думите му, бурните полемики в Българска социалистическа партия са били на идейна основа с причини и отстояване на визии. „ Това може и да не се хареса през днешния ден на хора вътре и отвън партията, които споделят, че полемиката е загуба на време и пари, само че диалогът за концепциите и историята на Българска социалистическа партия е доста нужен “, добави той. „ Днес, светът е гражданска война, и нашата отговорност е и към партията, само че и към обществото и хората “, заключи Янков.

Проф. Димитър Генчев: Не ние би трябвало да вървим на жълтите павета, а те би трябвало да се изкачат на Бузлуджа и да се поклонят . „ Събрали сме се, с цел да почетем първооснователите на Българска социалистическа партия, БСДП, на революционното земеделско придвижване, на всички, които към този момент 129 години един до друг носят концепциите за обществена правдивост, тъждество, приятелство и за един вероятен различен социалистически свят “, сподели проф. Димитър Генчев, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Той добави, че почитта, която отдават събралите се е към апостолите на социализма, които са и съвременници на бъдещето. „ Бузлуджа е едно велико начало, което се повтаря и ще е и отсега нататък, до момента в който има нужда от битка за правдивост “, добави той.  „ Не ние би трябвало да вървим на жълтите павета, а жълтите павета би трябвало да се изкачат тук и да се поклонят, дружно с нас, тъй като генерации, които са давали живота си, заслужават респект, само че освен партийна, а всенародна “, безапелационен беше проф. Генчев. Той напомни думите на Димитър Благоев, който споделя, че битката не е за власт от през днешния ден за на следващия ден, а битката е за бъдещето, за една величествена обществена гражданска война, която е цивилизационна и за нов социалистически свят “.

Велислава Дърева: Социалистическите хрумвания са продължение на възрожденския блян за свободна и демократична република . „ Тук, на това място умира Хаджи Димитър, а не на триъгълника на властта. Защото той не умира за власт, а за независимост и достолепие. Неслучайно, нашите първооснователи идват тук. Това е извънредно значим знак, че социалистическите хрумвания, с изключение на, че са част от всесветската лява концепция са и продължение на възрожденските идеали и фантазия за свободна и демократична, за чиста и свята република. “ Това сподели журналистът и член на Народно събрание на Българска социалистическа партия Велислава Дърева. По думите й през днешния ден живеем в страна, която е противовес на завещаното от възрожденците. „ Не може Бузлуджа да бъде свалена на жълтите павета, ние се качваме, ние сме на Бузлуджа “, заключи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР