На срещите в Брюксел разяснихме ситуацията, в която се намира

...
На срещите в Брюксел разяснихме ситуацията, в която се намира
Коментари Харесай

България ще има регионален координационен хъб за газовите доставки в Югоизточна Европа

На срещите в Брюксел разяснихме обстановката, в която се намира Европейски Съюз след прекъсването на доставките от „ Газпром “ за Полша и България. Получихме доста мощна поддръжка. Най-важното е, че в България се ситуира районен координационен център, който ще ръководи общата приложимост на газовата и електрическата инфраструктура в Югоизточна Европа, Италия и района като цяло. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг пред медии в Брюксел.

" За нашите доставки имаме проект и се извършва – има LNG, който се получава от терминала в Ривитуса (гръцки остров, където има терминал за полутечен газ - бел. ред.), получаваме и спомагателни количества от Гърция. Това, което поискахме, това да не е решение единствено за България. Имаме инфаструктура за транспорт на 20 милиарда Кубически метра за района и в Европа . Затова и вършим този координационен център, който да работи с цялата инфраструктура , където ще постъпват най-хубавите оферти за общи поръчки ", уточни той.

На въпрос дали страната има желание да открие сметка в рубли, вицепремиерът и финансов министър сподели, че държавното управление изрично няма такива планове.

Според Василев, България няма да проблем идната зима. " България може да доставя освен 3 милиарда кубически метра за страната, само че още 17-20 милиарда кубически за района, тъкмо заради причина се ситуира този център, който да координира всичките тези доставки ", уточни той.

По думите му, първо би трябвало да се видят оптималните доставки, каквито може да се създадат, а втората стъпка да се видят какви да са покупките и суоповете. Решенията за общи поръчки ще се вземат в средата на май, а този хъб се чака ще да проработи до 2 седмици.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР