На срещата в реновираната сграда на бившата Видинска синагога присъстваха

...
На срещата в реновираната сграда на бившата Видинска синагога присъстваха
Коментари Харесай

Във Видин представиха идейна концепция за популяризирането на Културен център „Жул Паскин“

На срещата в реновираната постройка на някогашната Видинска синагога участваха кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков, националният представител Любен Иванов, заместник-кметът Мартин Дончев, създателите на концепцията от архитектурно студио „ Ателие 3 “, Надя Захариева - програмен шеф „ Бизнес, предприемачество и технологии “ към Фондация „ Америка за България “, която финансира осъществяването на плана, шефът на Общински културен институт „ Дунав “ Юлияна Димитрова, началникът на отдел „ Държавен списък “ – Видин Светлана Кръстева и други.

Подробна информация за концепцията показа арх. Доника Георгиева от „ Ателие 3 “. Идеята е посетителите на Културния център да научат не толкоз известни обстоятелства за Видин, за еврейската общественост, както и за творчеството на огромния художник Жул Паскин, роден във Видин. Това ще бъде реализирано посредством основаването на съвременна и интерактивна експозиция, която да донесе на всеки един клиент друго образно прекарване.

В основата на архитектурния метод стои концепцията за толерантността към другите култури и религии – факт, с който Видин постоянно се е гордеел.



Кметът доктор Цветан Ценков и неговият заместител Мартин Дончев приветстваха създадената идейна идея и оповестиха, че Община Видин ще спомага за нейното осъществяване в къси периоди.

„ Фондация „ Америка за България “ от години работи в тенденция да демонстрира по прелъстителен метод богатото културно-историческо завещание на страната ни. За страдание, у нас множеството музеи не са фокусирани върху посетителите, а тук целим тъкмо това да променим, с цел да идва най-разнородна аудитория от България и чужбина “ - разяснява Надя Захариева.

Екипът на архитектурното студио стои зад реализацията на Триъгълната кула на антична Сердика в София, Античния стадион на Филипопол в Пловдив, експозицията „ Ада тепе “ в Крумовград, Историческия рид на Чипровци, трансформацията на експозицията „ Врачански съкровища “ в Регионален исторически музей –Враца и редица други.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР