На срещата на върха във Версай премиерът Кирил Петков ще

...
На срещата на върха във Версай премиерът Кирил Петков ще
Коментари Харесай

Петков иска от ЕС финансова подкрепа за страните, приели бежанци от Украйна

На срещата на върха във Версай министър председателят Кирил Петков ще упорства за поддръжка от европейските сътрудници поради натиска върху страната ни от войната в Украйна и последвалата бежанска вълна, съобщи Българска национална телевизия.

Според него страните би трябвало да бъдат подкрепени на европейско равнище поради войната в Украйна и това ще бъде една от тематиките на лидерската среща във Версай.

" Не може всяка страна да заплаща всички тези разноски сама. Ще желая европейските сътрудници да ни поддържат финансово, изключително страните, които сме по-близо до спора ", разясни министър председателят на България.

" Няколко тематики - първото е да забележим, че има обща поддръжка за хората, които бягат от войната в Украйна. Това би трябвало да стане на европейско равнище - не може всяка една страна независимо да се бори. Това ще бъде една от тематиките - европейските сътрудници да ни подкерпят финансово, всички страни, които сме по-близо до спора ", съобщи министър председателят.

България би трябвало да мисли и за сюжет, при който Русия ще спре подаването на газ .

" За газа знаете, че работим по гръцката връзка, само че тук е значимо да помислим какво би станало, в случай че от Русия спрат газа. Аз нямам доверие, че ще стигне до такава степен, само че аз към този момент заявих нееднократно, че за България единственият метод да се оправи с подобен проблем е да спре експорта на ток в такава екстермална обстановка. Хубавото е, че виждам схващане от европейските сътрудници, че в такава рискова обстановка това би било допустимо ", разяснява Петков.

" Трябва да се фокусираме в вложения в различни източници на сила. Геотермалите са огромната тематика у нас, както и новият проект за възобновяване. Това е част от независимостта на България от енергийните източници, свързани с Русия ", разясни министър-председателят.

Мястото на Украйна е в Европейски Съюз, счита Кирил Петков, въпросът е по кое време страната може да бъде призната. По думите му колкото повече Съюзът се уголемява на изток, толкоз по-голяма е сигурността за България, тъй като няма да бъде гранична страна.



Лидерите на страните от Европейския съюз се събират през днешния ден и на следващия ден във Версай на неофициална среща на върха, с цел да обсъдят военната експанзия на Русия против Украйна и последствията от нея.

 Кирил Петков на лидерската среща във Версай
Кирил Петков на лидерската среща във Версай
Снимка: АР/БТА

Няма бърза процедура за влизане в Европейски Съюз

" Не съществува бърза процедура за участие в Европейския съюз ", съобщи нидерландският министър председател Марк Рюте при идването си във Версай за срещата на върха на 27-те страни членки на Европейски Съюз. Това изявление той направи в миг, в който Украйна подаде молба за участие с вярата да се причисли допустимо най-скоро към съюза, съобщи Франс прес.

" Не можем да оставим усещане у украинците, че всичко може да се случи от през днешния ден за на следващия ден ", предизвести също и министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел при идването си във Версай.

По въпроса за настояването на Украйна да се причисли към Европейски Съюз по ускорена процедура френският президент Еманюел Макрон сподели, че съгласно него е нереалистично да се встъпва в договаряния за участие със страна, която е във война.

Френският президент съобщи още, че страните от Европейския съюз се нуждаят от единодушие за темпото, с което блокът би могъл да се откаже от съветските изкопаеми горива , съобщи Ройтерс.

 Франция - Кирил Петков - Бруно льо Мер
Франция - Кирил Петков - Бруно льо Мер
Снимка: АР/БТА

За проекта на Европейски Съюз за издаване на взаимни облигации

Премиерът на Италия Марио Драги изрази поддръжка за проекта на Европейски Съюз да емитира взаимно облигации, с цел да финансира разноските си в региона на енергетиката и на защитата в миг, в който блокът се оправя с последствията от войната в Украйна, съобщи ДПА.

" Италия и Франция са на една страна в този фронт ", съобщи Драги по въпроса за облигациите при идването си за срещата на върха на Европейски Съюз във Версай. Той добави, че тематиката ще бъде обсъждана на срещата.

Страни като Германия и Нидерландия не считат мярката за нужна в този момент и настояват, че пакетът на Европейски Съюз с помощи за възобновяване на стопанските системи от ковид би трябвало да бъде употребен първо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР