На срещата на върха на министрите на отбраната на алианса

...
На срещата на върха на министрите на отбраната на алианса
Коментари Харесай

Среща на НАТО: България част от обща мрежа за сателитно разузнаване

На срещата на върха на министрите на защитата на алианса в Брюксел 18 страни от НАТО подписаха документ за планове за шерване на сателитни мрежи за възстановяване на разузнаването от космоса, заяви английското министерство на защитата, представено от „ Дейли мейл “.

" След днешната среща на НАТО 18 европейски страни, в това число Обединеното кралство, подписаха писмо за планове за създаване на рамка за възстановяване на наблюдението от космоса посредством многонационално съдействие и шерване на национални качества, основани в космоса ", се споделя в изказване на министерството на защитата.

Документът беше подписан от Англия, Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Турция, Унгария, Франция и Швеция.

В подписания документ се заявява предпочитание за " създаване на рамка за възстановяване на опциите за наблюдаване от космоса посредством интернационално съдействие и шерване на националните галактически качества ". Подписалите страни ще " проучат опциите за: продан на данни от национални спътници за наблюдение; обработка, потребление и разпространяване на данни в границите на националните възможности; и реализиране на финансиране за придобиване на данни от търговски компании ". Подчертава се, че нуждата от такова съдействие е демонстрирана от спора в Украйна.

Очаква се Съюзната самодейност за непрекъснато наблюдаване от космоса (APS) да стартира да действа през 2025 година Правителството на Люксембург е първото, което дава 16,5 млн. евро за нейното финансиране.

Преди двудневната среща на министрите на защитата на НАТО в Брюксел през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че блокът ще утвърди основаването на виртуална мрежа, свързваща търговски и държавни цивилен и военни спътници за разследващи цели, в това число за стратегическа защита и разкриване на изстрелване на ракети. Както е конкретизирано на уеб страницата на алианса, за тази цел ще бъде основано виртуалното сателитно съзвездие Aquila.

Алиансът акцентира, че новата самодейност " ще промени метода, по който НАТО събира и употребява данни от космоса, ще усъвършенства доста опциите на НАТО за наблюдаване и разузнаване и ще обезпечи основна поддръжка за военните задачи и интервенции на НАТО ".

Министрите на защитата на НАТО одобриха нова идея за отбранително обмисляне, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Министрите на защитата на Алианса утвърдиха нови насоки за дълготрайно обмисляне на защитата в отговор на възходящите нови закани ", съобщи той след срещата в Брюксел. " Съюзниците договориха нови насоки за обмисляне на защитата на НАТО. Това отразява действителността, че живеем в по-опасен свят ", съобщи ръководителят на НАТО след министерската среща в Брюксел. " Планирането на защитата на НАТО ще подтиква измененията в качествата за идващите години и ще подсигурява, че нашето въздържане и защита ще останат мощни и надеждни ", добави норвежецът.

Столтенбрг съобщи, че военното управление на блока се е съгласило да усили производството на отбранителни артикули, изключително на муниции. Министрите на защитата на НАТО се съгласиха, че е належащо да се работи с отбранителната индустрия за увеличение на производството на муниции, сподели Столтенберг.

" Съюзниците са съгласни с нуждата да се работи ръка за ръка с отбранителната промишленост за увеличение на нашия индустриален потенциал, ние сме подготвени и преразглеждаме задачите на НАТО за качества за запасите от муниции ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти след срещата на министрите на защитата на НАТО в Брюксел.

Според него няма смяна в позицията за участието на Украйна в алианса - страната ще се причисли към НАТО, само че блокът в този момент е концентриран върху военната поддръжка за Киев.

Сред останалите значими решения е основаването на координационна група в щаба на алианса за отбрана на сериозната подводна инфраструктура.

" Създаваме координационна клетка за сериозната подводна инфраструктура в щаба на НАТО. Това ще улесни взаимоотношението с индустриалния комплекс, обединявайки основни военни и цивилни страни за възстановяване на неговата сигурност ", изясни той. " Саботажът на " Северните потоци " ни подсети за нашата накърнимост. Министрите се съгласиха да инструктират военните да прегледат опциите за отбрана ", добави той.

Генералният секретар на алианса изрази мнение, че задачата за разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт, призната от членовете на НАТО през 2014 година, не би трябвало да бъде таван, а минимално равнище. Той също по този начин предложи Анкара да ратифицира протоколите за присъединение на Швеция и Финландия към алианса едновременно.

" Сега Турция би трябвало да реши дали да ратифицира единия документ или и двата едновременно, както предлагам. Това не е решение на НАТО, а на Турция. Вярвам, че и двете страни са подготвени да станат членове на НАТО ", съобщи Столтенберг.

Той има намерение да посети Турция в четвъртък, с цел да разиска въпроса с управлението на страната.

Държавите - членки на НАТО, се споразумяха да засилят поддръжката за отбранителния капацитет на сътрудниците в риск, в това число Грузия и Молдова, сподели Столтенберг.

" Министрите разискаха също по този начин уговорката ни към други сътрудници в риск, в това число Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова, и се съгласихме да засилим приспособената поддръжка за повишение на техния защитителен капацитет ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти след срещата на министрите на защитата на НАТО в Брюксел.

Двудневната среща стартира в централата на НАТО в Белгия във вторник. На нея участват две амбициозни страни кандидатки за членки - Швеция и Финландия, както и Украйна. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР